Hoppa till huvudinnehållet

48-åring yxmördade sin mamma – döms till rättspsykiatrisk vård: ”Oprovocerad attack”

Publicerad:
En 48-årig man döms vid Skaraborgs tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha mördat sin mamma.
En 48-årig man döms vid Skaraborgs tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha mördat sin mamma. Foto: Polisen

Den 48-årige Källbybon har påstått att röster förmådde honom att mörda sin mamma.

Kvinnan utsattes för minst 20 slag och hugg mot huvudet med en yxa innan hon knivskars vid upprepade tillfällen i halsen.

Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det är förmiddagen den 1 februari i år som SOS alarm kontaktas av en man som befinner sig i en bostad i Källby.

Det första han säger är ”Satan har dödat min mor”.

Flera polispatruller skickas till den aktuella adressen och anträffar den blodiga mannen samt hans mördade mamma i köket. Den äldre kvinnan har omfattande skador efter att ha utsatts för hänsynslöst våld med en yxa och kniv. Bland annat har hon mottagit minst 20 slag och hugg mot huvudet med yxan innan mannen tagit struptag och knivskurit henne i halsen flera gånger.

Psykisk ohälsa

Den 48-årige mannen har lidit av psykisk ohälsa cirka 20 år och någon gång runt år 2016 började han få psykotiska symptom som ledde till att vid flera tillfällen blev inlagd för sin problematik. Bland annat ska han ha attackerat en annan patient på grund av psykotiska vanföreställningar under 2016.

”Hans psykotiska upplevelser var huvudsakligen präglade av paranoida vanföreställningar om omgivningen och att han var utsatt för konspirationer och komplotter”, skriver Skaraborgs tingsrätt i domen.

Mannen ska ha befunnit sig utomlands sedan 2019 men återvänt till Sverige och sin mamma i december förra året. Kort efter återkomsten slutade han ta sin antipsykotiska medicin och ska ha blivit sämre i sin sjukdom.

Enligt mannen ska han ha vaknat under morddagen med en konstig känsla och tagit en av de antipsykotiska tabletterna han haft utskrivet samt försökt somna om.

”Men han fick starka förnimmelser. Han försökte kämpa emot men sedan tog något överhanden. Han gick som programmerad. Allt var automatiskt och han visste hela tiden vad han skulle göra”, står det återberättat i domen.

Enligt mannen ska han ha hört en satansröst som sa åt honom att göra kvinnan i illa.

Han ska ha klippt sitt hår och sedan attackerat mamman i köket.

Döms för mord

Nu har Skaraborgs tingsrätt dömt 48-åringen för mord.

”Tingsrätten delar åklagarens uppfattning om att gärningen inneburit ett svårt lidande AAA (brottsoffret, reds anm) och varit särskilt hänsynslös då hon oprovocerat attackerats bakifrån av den fysiskt överlägsne XXX (den tilltalade, reds anm) samt att det varit rört sig om ett tämligen utdraget händelseförlopp”, skriver rätten.

Mannen bedöms ha begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Rätten bedömer att 48-åringen i hög grad varit medveten om vad han gjorde och att han begått gärningen med uppsåt.

”Han har till exempel under skeendet uppfattat att hans mor inte var avliden utan hämtat en kniv för att ytterligare angripa henne så hon slutligen dog. Han har såväl i polisförhör som förhöret under huvudförhandlingen på ett detaljerat och konsekvent sätt kunnat berätta om vad som hände. XXX har vidare en tid efter händelsen själv ringt SOS, kunnat hålla ett längre samtal med SOS samt redogöra för vad som hade hänt.”

48-åringen döms även att betala drygt 393 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Yrkar på vård efter yxmord – tilltalad förnekar uppsåt: ”Inte medveten om vad han gjort”Kvinna utsatt för hänsynslöst yxmord – mannen högg 20 gånger: ”Inget planerat dåd”Källbymordet – misstänkt erkänner omständigheter: ”Hållit fast vid sin historia”Misstänkt mördare kan lida av allvarlig psykisk störning: ”Han får idéer”Mordmisstänkt lider av psykossjukdom – slutade med medicinerna: ”Hörde röster”

Artikeltaggar

KällbyMordPsykisk ohälsaSkaraborgs tingsrättVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.