Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna ger grönt ljus för bebyggelse i Blomberg: ”Växa som kommun”

Publicerad:
Detaljplanen möjliggör för 19 villor i området som ligger utmed väg 2714.
Detaljplanen möjliggör för 19 villor i området som ligger utmed väg 2714. Foto: Jens Fritzson

Det lutar åt att 19 bostäder kommer att byggas i Blomberg inom de närmaste åren. Kommunfullmäktige har nämligen antagit detaljplanen.

Faktum är att planen varit på tapeten i flera år, och efter inkomna synpunkter från såväl länsstyrelsen som närboende har antalet fastigheter och dess gestaltning förändrats under processens gång.

Det var först i måndags kväll som frågan kom upp till beslut i kommunfullmäktige och väl där gav politikerna grönt ljus.

Efter synpunkterna – färre bostäder planeras i Blomberg: ”Ett måste”

”Helt avgörande”

– Ska vi nå målet om 50 nya bostäder per år kommer det vara helt avgörande att även privata aktörer vill investera och satsa i vår kommun. Vi kommer inte klara av det på egen hand, säger kommunalrådet Johan Månsson (GF).

Marcus Källander (M) delar den uppfattningen.

– Vi är en kommun som värdesätter entreprenörer och förstår att allting inte kan, och ska heller inte, skapas i egen regi. Vi har tillsammans uttryckt en politisk vilja om att växa som kommun. Denna detaljplan skapar denna möjlighet.

Vänsterpartiet, som för några år sedan var kritiskt till ursprungsförslaget, röstade också ja.

– Vi har fått gehör för många av våra synpunkter och tycker att det liggande förslaget har anpassats efter topografin och att det har tagits hänsyn till det traditionella byggnadssättet på Kinnekulle, sa Evalena Öman (V).

Johan Månsson (GF), kommunalråd i Götene.
Johan Månsson (GF), kommunalråd i Götene. Foto: Jens Fritzson

SD röstade nej

Enda partiet som yrkade på avslag var Sverigedemokraterna.

– Kinnekulle är det främsta turistmålet i vår kommun. Vi bör snarare bygga runt Kinnekulle och inte på Kinnekulle, sa Heléne Granbom Angerheim (SD).

Artikeltaggar

BlombergBostad och byggenBostäderDetaljplanerJohan MånssonKinnekulleKommunfullmäktigeMarcus KällanderPolitik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.