Hoppa till huvudinnehållet

Första skoptaget på Brännebacka – Kent fick äran att ratta grävmaskinen

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Nästa sommar beräknas Brännebacka Mitten vara klar för husbyggnation.
Nästa sommar beräknas Brännebacka Mitten vara klar för husbyggnation. Foto: Emma Hurtig

– Nu ska vi köra grävmaskin!

Kommunalråd Kent Larsson (M) satte första skopan i jorden när det var dags att börja anlägga det nya bostadsområdet i Brännebacka.

Om drygt ett år beräknas tomterna vara redo för husbyggnation.

2006 började Grästorps kommun köpa in mark på Brännebackaområdet. Två år senare hade de första husen börjat ploppa upp. Efter det stod byggnationen still på grund av diverse finanskriser innan det började byggas igen på allvar 2016.

Under åren har planritningar och detaljarbeten om hur man ska vidareutveckla Brännebacka diskuterats. Idéer och förslag har granskats och undersökts, ratats och godkänts.

2022 vann detaljplanen för Brännebacka Västra laga kraft, och i januari i år slöt Grästorps kommun ett avtal med entreprenören Peab. Avtalet är ett så kallat partneringavtal.

– Det innebär att vi jobbar tillsammans med kunden, och vi som entreprenörer är med redan från ett tidigt skede i processen. På så sätt kan vi bland annat göra en mer träffsäker budget, förklarade Martin Stéen, ombud från Peab.

Ansvariga från Grästorps kommun och Peab slöt upp under tisdagseftermiddagen för att fira att arbetet med Brännebacka Västras tomter nu kan påbörjas. Platsen man börjar med kallas för Brännebacka Mitten.
Ansvariga från Grästorps kommun och Peab slöt upp under tisdagseftermiddagen för att fira att arbetet med Brännebacka Västras tomter nu kan påbörjas. Platsen man börjar med kallas för Brännebacka Mitten. Foto: Emma Hurtig

Under tisdagseftermiddagen var han tillsammans med en delegation från Grästorps kommun samt kollegor från Peab på plats i Brännebacka för att ta första spadtaget i arbetet.

– I sommar kommer Peab att etablera byggbodar här. I augusti, efter semestrarna, kommer arbetet att starta. Då är det vatten och avlopp som ska att anläggas, berättade Adam Blomster, samhällsutvecklare vid Grästorps kommun och den som leder projektet Brännebacka Västra.

Går allt enligt planerna kommer vatten/avlopparbetet att vara klart sommaren 2024.

Intressenter har kunnat stå i tomtkö länge, och i maj släpptes villatomterna på området till försäljning. Tanken är att det ska kunna byggas 13 villor plus radhus och flerfamiljshus på Brännebacka Mitten, vilket är vad området man börjat anlägga kallas.

Första skoptaget är taget. Nu väntar vatten- och avloppsanläggande.
Första skoptaget är taget. Nu väntar vatten- och avloppsanläggande. Foto: Emma Hurtig

Totalt kommer Brännebacka kunna bebos av runt 400 personer. När området är helt klart går inte att säga.

– Sedan 2016 har vi byggt på många småområden. När vi sedan började tänka på att bygga på ett större föll det sig naturligt med Brännebacka. Det här är vad jag kan minnas det största byggnationsprojekten i Grästorp, sade kommunalråd Kent Larsson (M).

När han talat färdigt var det dags för honom för att utföra eftermiddagens stora hedersuppdrag; ta första spadtaget – eller snarare grävmaskintaget – i Brännebacka Västra.

Skål för Brännebacka.
Skål för Brännebacka. Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerEntreprenörskapGrästorpGrästorps kommunKent LarssonPeabRadhus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.