Hoppa till huvudinnehållet

Fick kulturpris efter bok om gårdar och hus: "Kändes väldigt bra"

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Hyringa-Längnums Hembygdsförening tilldelades Grästorp kommuns kulturpris 2023 för Boken ”Gårdar och Hus i Hyringa och Längnum”. Rune Hyrefeldt fick ta emot diplomet.
Hyringa-Längnums Hembygdsförening tilldelades Grästorp kommuns kulturpris 2023 för Boken ”Gårdar och Hus i Hyringa och Längnum”. Rune Hyrefeldt fick ta emot diplomet. Foto: Emma Edling

Boken ”Gårdar och Hus i Hyringa och Längnum” är framtagen av Hyringa-Längnums Hembygdsförening och prisades i år med Grästorps kulturpris 2023.

Hyringa-Längnums Hembygdsförening tilldelades Grästorp kommuns kulturpris 2023. Priset fick de för sitt arbete med att ta fram och ge ut boken ”Gårdar och Hus i Hyringa och Längnum”.

Boken är den första hembygdsboken om Hyringa och Längnum. Arbetet med boken tog drygt tio år. Rune Hyrefeldt är en av de som deltagit i arbetet med boken.

Vad har varit jobbigast i arbetet med boken?

– Jobbigaste kanske var att få fram informationen och få in den. Vi har frågat ägarna och några har kommit med en hel del berättelser, säger Rune.

Samtidigt är det arbetet med att ta fram information som Rune menar varit det roligaste.

– Jag är historiskt intresserad så det har också varit väldigt roligt!

Omslagsbilden är en målning av Carl Albom från 1946, motivet är Längnums gamla Prästgård.
Omslagsbilden är en målning av Carl Albom från 1946, motivet är Längnums gamla Prästgård. Foto: Emma Edling

Det var redan 2002, efter att en torpinventering av Hyringa och Längnums socknar slutförts, som hembygdsföreningen diskuterade om att fortsätta med en inventering av socknarnas gårdar och hus.

Fem år senare påbörjades utredningsarbetet. Signe Hjernstedt började med hjälp av Alice Hyrefeldt att ta fram vilka personer som varit ägare och bott på de olika gårdarna i socknarna.

Information till boken samlades bland annat in från kyrkoböcker, mantalslängder, domböcker och laga skifteshandlingar.

Det anordnades två träffar i Hyringa-Längnum bygdegård där de som bor på de olika gårdarna fick lämna uppgifter om byggnader, verksamhet och händelser.

Gamla fotografier scannades in till boken. För ytterligare bilder köpte man in flygfotografier över socknarna från början av 1950-talet.

Allt arbete med boken resulterade sedan i 335 sidor med bilder och information om gårdar och hus i Hyringa och Längnum.
Allt arbete med boken resulterade sedan i 335 sidor med bilder och information om gårdar och hus i Hyringa och Längnum. Foto: Emma Edling

Allt arbete resulterade sedan i en 335 sidor fylld bok med bilder och information om gårdar och hus i Hyringa och Längnum. Boken gavs ut i slutet av 2020.

Hur kändes det att tilldelas Grästorps kulturpris 2023 för ert arbete?

– De ringde en vecka innan och berättade att vi skulle få priset, då blev jag glad! Det kändes väldigt bra att få den uppskattningen.

Sedan 2023 ger hembygdsföreningen även ut väggkalendrar med fotografier från för som samlats in från olika träffar. Det är bilder på såväl människor som butiker och byggnader.

Artikeltaggar

BerättelserBostad och byggenFastigheterFotograferingGrästorpHyringaLängnum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.