Hoppa till huvudinnehållet

Digital konst vävs in i verkligheten: ”Något nytt i Nossebro”

Publicerad:
Torget utanför Systembolaget i Nossebro är en av platserna där man kan se den digitala utställningen ”Vävda rum” berättar Eva Pettersson och Raine Falkås i projektgruppen ”Konst längs vägen” i Framtid Nossebro.
Torget utanför Systembolaget i Nossebro är en av platserna där man kan se den digitala utställningen ”Vävda rum” berättar Eva Pettersson och Raine Falkås i projektgruppen ”Konst längs vägen” i Framtid Nossebro. Foto: Cecilia Isberg

En personlig tränare som hetsar och hejar på i elljusspåret. Renar som vandrar tunt utanför Systembolaget. Ett moln av bokstäver vid Ica. Den nya digitala utställningen Vävda rum blandar konst och verklighet runt om i Essunga kommun.

– Det här är något nytt som vi inte haft i Nossebro tidigare, säger Raine Falkås i projektgruppen.

Under hela sommaren, ända fram till den sista september, kan invånare och besökare i Essunga ta del av den digitala utställningen ”Vävda rum” på tio platser runt om i kommunen.

Det är Framtid Nossebro som tagit initiativ till och satt upp utställningen, som även finns på ett 30-tal andra platser runt om i Sverige.

– Vi ville göra något till kommunens 40-årsjubileum, och den här digitala utställningen är en del i det. Det är ju något som vi aldrig haft här i kommunen tidigare, berättar Eva Pettersson och Raine Falkås som ingår i projektgruppen ”Konst längs vägen” i Framtid Nossebro.

Den digitala världen vävs in i verkligheten i utställningen.
Den digitala världen vävs in i verkligheten i utställningen.

Vävs in i verkligheten

Den digitala utställningen har skapats av Sveriges Konstföreningar med hjälp av olika konstnärer. I korthet innebär utställningen att man laddar ned en särskild app, och i den appen kan man sedan på utvalda platser uppleva de digitala konstverken. Det handlar om allt från berättelser och bilder, till ordmoln, renar och träning tillsammans med personlig tränare. Det digitala visas och berättas invävt i den faktiska verkligheten.

– Det är därför det heter ”vävda rum”, säger Eva Pettersson.

Varje konstnär har lämnat lite anvisningar och önskemål om var deras konstverk ska placeras - exempelvis ”torg med mycket människor”, eller ”rekreationsområde”.

– Det har krävt lite tankemöda att anpassa och hitta platser i en småstad som Nossebro med omnejd... det är ju lite skillnad mot Stockholm till exempel, som har fler platser och så mycket mer människor, säger Eva Pettersson och skrattar.

Vem vänder sig utställningen till?

– Egentligen alla som har en smart telefon och är intresserade, unga som gamla. Konstverken är väldigt olika, en del är lite roliga - som den personliga tränaren - andra mer informativa eller spännande, säger Raine Falkås.

– Man behöver inte ens ha en mobiltelefon eller platta, vi ordnar ju också guidade visningar, inflika Eva Pettersson.

Varför gör ni detta?

– Det känns som en rolig grej, och som något nytt som inte hänt förut. Dessutom är det gratis, det enda man behöver är ju en fulladdad telefon eftersom utställningen drar en hel del batteri, och ett par hörlurar, säger Eva Pettersson.

Satt ut skulpturer

Projektgruppen ”Konst längs vägen” har också satt ut skulpturer som finns runt om i kommunen för att ge såväl invånare som besökare konstverk att titta på och uppleva.

– Det är lite roligt, det kan räcka med en skulptur för att man ska uppleva en plats på ett nytt sätt och kanske se saker man inte sett förut fast man varit på den platsen massor av gånger, säger Eva Pettersson.

Varför är konst viktigt?

– Det får oss att tänka efter. Det engagerar, väcker känslor, får oss att reagera - precis som en film eller musik gör, säger Eva.

”Utställningen heter vävda rum eftersom det digitala vävs samman med verkligheten”, säger Eva Pettersson.
”Utställningen heter vävda rum eftersom det digitala vävs samman med verkligheten”, säger Eva Pettersson. Foto: Cecilia Isberg
Förutom inlägg  på sociala medier finns det också skyltar uppsatta som berättar om vad ”Vävda rum” är för något.
Förutom inlägg på sociala medier finns det också skyltar uppsatta som berättar om vad ”Vävda rum” är för något.

Artikeltaggar

ApparEssungaFramtid NossebroIcaKonstNöje/KulturNossebroSamhälleSkulpturerStockholmSystembolagetUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.