Ett dopp i en sjö i Skåne blev till en idé och en mission – och i en lada i Edsvära har den första delen av ett djärvt projekt nu förverkligats.
Det handlar om en rakt igenom nordisk företeelse som ska lanseras i Holland, nämligen bastuflotten.
– Jag låg där i vattnet. Det var solnedgång och jag kände mig helt överlycklig, berättar Arne Ruijter som är född och uppvuxen i Holland. Han kallar fortfarande sitt hemland så även om den officiella benämningen är Nederländerna.
Det är paus i snickeriarbetet. Vi sitter i Edsvära med Lidan nedanför oss och Arne och hans flickvän Maria, som till vardags bor i Amsterdam, förklarar varför de tillbringat de senaste fyra veckorna med att bygga en bastuflotte här.
Arne förklarar att innan doppet i Skåne så var han egentligen inte varit någon större badfantast, vare sig det handlade om sjöbad eller bastu. Men den där kvällen för ett par år sedan upptäckte han att kombinationen är svårslagen.
Han hoppade nämligen i sjön från en bastuflotte. Upplevelsen handlade inte enbart om att svalka sig i vackra omgivningar efter ett hett bastubad. Det var framför allt ett fint sätt att umgås med familj och vänner i naturen under avspända former.
– Det var mycket kärlek i luften, förklarar Arne.
– Och en och annan öl, fyller Arnes svåger Mattias i.
I alla fall började en idé växa sig stark hos Arne.
– Jag tänkte att det här behöver vi i Holland, berättar han.
”Haft samma tanke”
Två år senare hemma i Holland, kom han i kontakt med en ungdomskamrat som hade en flickvän från Finland – och då fick han ytterligare bekräftelse på att hans funderingar om att lansera bastuflotten i Holland låg rätt.
– Det visade sig att vi haft samma tanke i två års tid var för sig, berättar Arne.
I Holland finns visserligen en spakultur. Det börjar också bli vanligare med bastu, men bastuflottar är ett ännu okänt koncept. Däremot finns många sjöar och därmed också bra förutsättningar.
Men Edsvära då? Och sjön i Skåne? Hur hamnade Arne på de platserna överhuvudtaget?
Jo, det hade inte hänt utan Maria Gunnarsson som växte upp på en gård i Edsvära – och kanske inte utan hennes äldre bröder Mattias och Anders heller.
Det var ju deras kläder hon alltid fick ärva när hon var liten, och det var ju då hennes intresse för att sy och ändra om kläder startade. Då som nu handlade det mycket om jeans och blåkläder.
Fokus på hållbarhet
Yrkesbanan var därmed utstakad. Under utbildningen hamnade Maria hos Levi’s i Amsterdam, först som praktikant och därefter som anställd. Hon har blivit kvar i stan och driver numera eget. Bland annat arbetar hon tillsammans med olika företag med att ta fram kollektioner med fokus på hållbarhet.
Sedan fyra år tillbaka är hon och Arne ett par. Sjön i Skåne ligger för övrigt utanför hennes mammas sommarstuga.
Maria är också högst drivande i projektet med bastuflotten, där även parets vän Martijn Heijne finns med.
– Hon bestämmer allt. Jag skulle kunna säga att hon bestämmer nästan allt – men då skulle jag inte tala sanning, säger Arne och ler.
Det underliggande ramverket med flytelement ska tillverkas på ett varv i Holland. Själva bastun har alltså snickrats ihop i Edsvära hos Marias bror Mattias och hans sambo Sara Synnergren. Att betala lokalhyra i Amsterdam under byggtiden hade blivit astronomiskt dyrt.
– Och viktigast av allt. Det här är mycket mycket roligare. Oftast när vi varit här tidigare har det varit några dagar i taget. Men nu har vi fått bo här och dela vardagen med Mattias och Sara i flera veckor, säger Maria.
Dessutom är Mattias snickare och Sara arkitekt.
– De har varit till jättemycket hjälp, förklarar Maria.
När NLT besöker Edsvära håller bastun på att bli klar och ska fraktas ned till Amsterdam. Nu återstår bara att hitta en lämplig sjö och att övertyga holländarna om bastuflottens förtjänster. När det är gjort är det inte omöjligt att det snickras ihop fler flottar i Edsvära.
– Så om Mattias vill kan han få mer jobb, säger Maria och tittar på sin bror.