Hoppa till huvudinnehållet

Nu har politikerna planen klar för sig: ”474 sidor – ett mastodontdokument!”

Publicerad:

Framtiden är utstakad av Skara kommunfullmäktige.

Det avgörande strategiska dokumentet översiktsplan har antagits med samtliga politiker bakom ställningstagandet.

– Det är ett rådgivande material om hur vi ska arbeta framåt för att utveckla Skara kommun som helhet, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Druve Jansson.

Arbetet med att ta fram den nya översiktsplanen för hela Skara kommun har pågått i flera år. Tjänstepersoner och politiker har haft åtskilliga möten och samtal med så väl varandra som med invånare från de flesta platser i kommunen.

Översiktsplanen ska styra utvecklingen av exempelvis bostäder och industrimark och därpå följande arbetstillfällen inom den geografiska kommunen.

– Planen är på 474 sidor, så det är ett mastodontdokument! utbrister kommunstyrelsens ordförande Gunilla Druve Jansson (C).

Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Skara.
Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Skara. Foto: Elin Andersson

– Det är ett rådgivande material om hur vi ska arbeta framåt för att utveckla Skara kommun som helhet. Den ska vara en planering av vår yta framför allt. Var vi ska ha bostäder eller verksamheter. Detta är de stora dragen, som senare ska brytas ner till detaljplaner, förklarar hon.

Skara kommuns senast antagna översiktsplan är från 2005 och har gällt fram till nu. Den nu antagna nya planen ska gälla fram till år 2040, vilket gör den till kommunens mest långsiktiga plan och därmed det viktigaste dokumentet att luta sig mot i utvecklingsfrågor i 17 år framåt.

Översiktsplan för Skara kommun ska antas fram till år 2040. Fullmäktige hade ärendet uppe under onsdagskvällen.
Översiktsplan för Skara kommun ska antas fram till år 2040. Fullmäktige hade ärendet uppe under onsdagskvällen. Foto: Elin Andersson

Redan eniga

Någon större politisk debatt väntades inte under denna punkt på onsdagskvällens kommunfullmäktigemöte.

– Nej, det är inte längre några diskussioner kring innehållet, den är genomarbetad. Vi har varit en styrgrupp med en representant från varje parti som varit med och arbetat med översiktsplanen, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Per-Åke Pettersson (S).

– Det känns bra med stor politiskt enhet kring detta. Vi tar nu sikte mot 2040 med ett befolkningsmål på 24 000 Skarabor då, säger Druve Jansson.

Granskning och ändringar

Förslag till översiktsplan 2040 var utsänd på granskning till berörda myndigheter och aktörer samt kommuninvånare under november 2022 till januari 2023. Därefter har planförslaget ändrats, kompletterats och utvecklats utifrån de synpunkter som har kommit in, framgår av handlingarna till onsdagens fullmäktigesammanträde.

– Det är bra för Skara med ett förslag som vi är politiskt eniga till. Det har varit en mycket god dialog med våra invånare. Översiktsplanen är ett möjliggörande dokument, inte ett beslut om genomförande, så nu kommer jättejobbet med detaljplaner, menade Ylva Pettersson (M) från talarstolen.

Under arbetets gång med översiktsplanen har flera utställningar och samråd med allmänheten hållits. Här med Malin Tell och Linda Fröberg i januari 2022.
Under arbetets gång med översiktsplanen har flera utställningar och samråd med allmänheten hållits. Här med Malin Tell och Linda Fröberg i januari 2022. Foto: Elin Andersson

Allt innehåll i översiktsplanen kommer att presenteras digitalt på kommunens hemsida, så att boende, företag och andra intressenter kan ta del av det. Om ingen överklagat planen på formella grunder inom tre veckor vinner översiktsplanen laga kraft och blir vägledande för kommunens framtida markanvändning.

Alla får säga sitt om kommunens nya framtidsplan: ”Den yttersta demokratin”Skaraborna har sagt sitt om byggandet – här är bostadsområdena som plockas bort

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerGunilla Druve JanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPer-Åke PetterssonPolitikSamhälleSkaraSkara KommunSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.