Hoppa till huvudinnehållet

Birgitta och Sven prisades – för totalrenovering: ”Otippat, men underbart”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Frälsegården på Kinnekulle är från 1850-talet.
Frälsegården på Kinnekulle är från 1850-talet. Foto: Lina Svensson

Birgitta Kjörck och Sven Andréasson på Kinnekulle har tilldelats årets byggnadsvårdspris i Götene kommun.

– Otippat, men underbart! utbrister Birgitta.

Priset, som delas ut av miljö- och bygglovsnämnden, syftar till att uppmärksamma och uppmuntra såväl företag som privatpersoner till att ta vara på kulturhistoriska värden och byggnader i kommunen.

Förslag till pristagare kan lämnas av alla. I år fanns fyra kandidater och nämndens val föll på ägarna till Frälsegården på Kinnekulle.

I motiveringen trycker nämnden på att pristagarna ”med varsam hand renoverat bostadshus, den fallfärdiga magasinbyggnaden samt tagit sig an den gamla nedbrunna ladugårdsbyggnaden”.

– De har verkligen lagt ner sin själ i renoveringen. Det har gjorts med kärlek och eftertanke, berömmer ordförande Monica Holm (L).

Nämndens ordförande Monica Holm (L) gratulerade Birgitta Kjörck och Sven Andréasson till utmärkelsen.
Nämndens ordförande Monica Holm (L) gratulerade Birgitta Kjörck och Sven Andréasson till utmärkelsen. Foto: Jens Fritzson

Åretruntboende

Birgitta Kjörck och Sven Andréasson flyttade till Frälsegården 2011. Den största förändringen paret gjort är att göra om det tidigare fritidshuset till ett åretruntboende.

Senaste åren har både invändiga och utvändiga totalrenoveringar genomförts.

Birgitta Kjörk beskriver sig själv som en passionerad trädgårdsälskare.

– Jag har alltid strävat efter att göra vackra platser. När jag haft ett hus har min vision varit att det ska vara i finare skick än när jag fick det. Jag har försökt jobba byggnadsvårdsmässigt, men jag kunde aldrig drömma om att vi skulle få det här priset.

Ruinen.
Ruinen. Foto: Lina Svensson

”Det är oslagbart”

På tomten finns en ladugårdsruin och en blomstrande oas som för tankarna till sydligare breddgrader.

– Jag är som lyckligast när jag går i ruinen samtidigt som kvällssolen faller och jag hör fåglarna och fjärilarna dra förbi. Det är oslagbart, säger Birgitta.

Foto: Privat

Artikeltaggar

Bostad och byggenKinnekulleMiljö- och bygglovnämndenPolitikUtmärkelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.