Hoppa till huvudinnehållet

Tinnitus tvingar Kent Larsson att avgå: ”Helt slut i skallen när jag kommer hem”

Publicerad:
Kent Larsson avgår som kommunalråd i Grästorp efter tolv år.
Kent Larsson avgår som kommunalråd i Grästorp efter tolv år. Foto: Thomas Kühnel

Kent Larsson (M), har varit kommunalråd i Grästorp i tolv år.

Nu lämnar han sina uppdrag efter att ha drabbats av tinnitus:

– Efter en hel dag med möten så är jag helt slut i skallen när jag kommer hem.

På måndagsmorgonen kom beskedet att Kent Larsson (M), som varit kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Grästorp i tolv år, begärt sig entledigad från sina politiska uppdrag på grund av hälsan.

Under en pressträff på Kommunens hus i Grästorp under måndagseftermiddagen berättar Kent Larsson att han för över ett år sedan drabbades av tinnitus.

– Jag fick tinnitus i februari i fjol. Jag trodde först att det skulle gå över, annars hade jag inte ens ställt upp i valet i höstas, säger Kent Larsson, och fortsätter:

– Under vintern kände jag att det inte blev bättre. Vi funderade fram och tillbaka, men kom fram till att det nog är lika bra att låta nästa generation komma in i bilden.

Vad tror du din tinnitus beror på?

– Det var ingen händelse, det bara kom. Det lustiga var att det kom samma dag som Putin gick in i Ukraina, 24 februari, så därför kommer jag ihåg det. Det kom från ingenstans, jag var inte utsatt för någon smäll eller någonting sånt. Det bara dök upp.

Kent Larsson vittnar om hur hans tinnitus påverkar vardagen. Efter heldagsmöten berättar han om hur han väl hemma måste gå och lägga sig på grund av tröttheten.

– Det blir ansträngt i skallen. När man sitter på möten en hel dag så är jag helt slut i skallen när jag kommer hem. Det kanske går och fortsätta så ett tag till, men samtidigt börjar man fundera på om det är värt det, säger Kent.

Foto: Thomas Kühnel

Han fortsätter:

– Det är inget annat fysiskt på något sätt. Det kan folk tro när man säger hälsoproblem, men det är det som är avgörande. Det är nog så jobbigt.

Intressanta namn

Kent Larsson sammanfattar sin tid som kommunalråd i Grästorp som både rolig, intressant och engagerande. Han berättar att hans hjärtefrågor varit samhällsplanering, föreningsliv och landsbygden.

– Det jag gick in med var mitt arv från försvarsmakten. Jag lever med den ingången att man ska vara sams och vi ska göra saker gemensamt, det är så det fungerar i försvarsmakten, säger Kent.

Han fortsätter:

– Det har varit viktigt för mig att skapa ett politiskt ledarskap där vi inte är osams utan där vi försöker hitta den bästa gemensamma lösningen. Det spelar ingen roll vem som har den bästa lösningen, men den bästa lösningen för Grästorps invånare är den som ska vinna.

Vad kommer du att sakna?

– Det är nog människorna mest, framförallt att prata med invånarna. Det har varit jättekul att mötas och diskutera olika lösningar. Att få vara med och utveckla samhället, det finns en enorm drivkraft i det - att se att man kan göra förändringar.

Kent Larsson berättar att man redan nu har ett par namn i partiet på gång som är intressanta när det kommer till vem som ska ta över rollen som kommunstyrelsen ordförande och förste kommunalråd.

Efter beskedet om kommunalrådets avgång – de ska hitta nya namnet

– Vi håller på med ett par stycken som vi diskuterar med. Vi har fullmäktige nu nästa måndag, men blir inte förrän i september vi väljer en ny. Vi vill ha fram en ny kraft. Vi har hållit på och pratat i en månad och diskuterat.

Kent Larsson avslutar sin tjänst i Grästorp den 31 augusti 2023. Under eftermiddagen samma dag hålls en avtackning på Kulturhuset.

Hur kommer du spendera din sista tid på posten?

– Jag har alltid gett järnet och det kommer jag fortsätta göra. Det finns inget annat läge tyvärr och det kanske också är därför jag har tinnitus. Jag har alltid engagerat mig i allting jag gör.

Kent Larsson meddelar att han kommer sitta kvar i kommunfullmäktige och lämnar därav inte helt och hållet politiken. Han meddelar vidare att han fortfarande har anställning på F7 och kan tänka sig kliva tillbaks till att jobba inom försvarsmakten.

– Jag är fortfarande anställd på F7. Ingen har vetat om detta så nästa steg blir att åka och prata med F7 och se om de vill ha mig överhuvudtaget, säger Kent och skrattar.

Han fortsätter:

– Jag har glömt väldigt mycket naturligtvis, men jag har alltid trivts på Såtenäs och har inga problem med att komma tillbaka. Så vi får se vad som händer.

Finns det något särskilt du ser fram emot just nu?

– Det bästa som skulle kunna hända är att min tinnitus försvinner, det tar väldigt mycket energi.

Artikeltaggar

EkonomiFöreningslivGrästorpKent LarssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKulturhusetPolitikSkaraborgs flygflottiljUkraina

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.