Hoppa till huvudinnehållet

SD-förslaget – kommunen ska verka för att bli totalt vargfri: ”Skapat oro för invånarna”

Publicerad:
Inget vargrevir ska kunna bildas i Skara kommun. Det är Sverigedemokraternas förhoppning som till nästa kommunfullmäktige har lämnat in en motion i ärendet.
Inget vargrevir ska kunna bildas i Skara kommun. Det är Sverigedemokraternas förhoppning som till nästa kommunfullmäktige har lämnat in en motion i ärendet. Foto: Junge

Skara kommun ska göra allt i sin makt att stoppa etableringen av varg. Det är budskapet från Sverigedemokraterna som lämnat in en motion till nästa sammanträde i fullmäktige.

Det är sverigedemokraten Pontus Boby som är motionsläggare i ärendet. Han vill att Skara ska verka för att bli en vargfri kommun.

I förslaget, som kommer att presenteras närmare under kommunfullmäktige på onsdag, framgår det att Boby vill att kommunen ska arbeta politiskt på alla nivåer för att förhindra etableringen av ett vargrevir. Han vill även att berörda myndigheter, inte minst länsstyrelsen, ska verka så långt de kan inom lagens ramar för att förverkliga målet.

”Vargpopulationens tillväxt har skapat oro och problem för invånarna i Skara kommun, särskilt för de som bor på landsbygden. Den senaste tiden har det inträffat flera attacker. För närvarande läggs mycket fokus på att djurägarna ska förbättra sina stängsel eller hålla sina tamdjur inne för att minimera risken för vargattacker”, skriver Pontus Boby i motionen.

Pontus Boby representerar Sverigedemokraterna i Skara.
Pontus Boby representerar Sverigedemokraterna i Skara. Foto: Elin Andersson

Vidare framgår att Sverigedemokraterna i Skara anser att det är viktigt att kommunen arbetar för att vara vargfri, då ett lokalt revir, enligt Pontus Boby, skulle leda till förödande konsekvenser för det öppna landskapet och naturbeten där djur hittills har kunnat beta i fred.

”Vi ser också positivt på samarbete med andra kommuner, som Askersund och Linköping, som har tagit ställning för att vara vargfria", står det vidare i motionen.

Under våren och försommaren har ett flertal vargattacker skett i Skaraborg. Den mest uppmärksammade inträffade den 23 maj vid Brismene i Falköpings kommun då 20 tackor och får dödades. Länsstyrelsen kunde bara någon dag senare slå fast att det handlade om en vargattack.

Snabb ökning av varg i Västra Götaland – länsstyrelsen förvånad

Artikeltaggar

AskersundDjur och naturKommunfullmäktigeSkaraSkara kommunSverigedemokraternaVargar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.