Hoppa till huvudinnehållet

Fotografen Erik, 38, tar världen med storm: ”Hittar sätt att fånga det som inte finns”

Publicerad:
Erik Johansson är Holmestadssonen som tar världen med storm genom hans unika fotografier där det overkliga blir logiskt.
Erik Johansson är Holmestadssonen som tar världen med storm genom hans unika fotografier där det overkliga blir logiskt. Foto: Charlotte Ferneman

Först en digitalkamera. Sedan lek med att manipulera bilder. Därefter ett litet annorlunda familjefoto – ungefär så kan Erik Johanssons steg mot sitt kreativa yrke sammanfattas.

– Jag klippte in syrrorna på hustaket, säger han och skrattar.

Rita och måla var tidigt Erik Johanssons intressen. Än i dag skapar han på ett visuellt sätt – numer dock professionellt och i en kombination av foto och bild.

Han är på besök i hemtrakten och ska i anslutning till intervjutillfället hålla en föreläsning för unga kreatörer i Mariestad.

Erik är uppvuxen i Holmestad, där han också fick sin första kamera – en digital sådan, året var 2002.

– Jag upptäckte att det finns andra sätt att jobba, att redigera och inte skapa från ett vitt papper bara utan fylla det med fantasi.

Som 15-åring började Erik leka med att manipulera bilder. Han lärde sig mer genom att testa sig fram, och genom att göra fel.

– Jag läste om Photoshop på olika bloggar. Mycket handlade om att testa, få reda på mina begränsningar och förstå vilken verktygslåda jag har.

Erik Johansson var på besök i hemtrakten för att hålla en föreläsning i Mariestad.
Erik Johansson var på besök i hemtrakten för att hålla en föreläsning i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Bara en hobby

Holmestadsbon gick naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Skara. Efter studenten sökte sig han till Chalmers tekniska högskola i Göteborg för att studera datateknik och ta ingenjörsexamen.

– Fotografering var mer som en hobby.

När Erik 2007 köpte sin första systemkamera öppnades dock en helt ny värld.

– All ledig tid från plugget la jag på att fotografera. Jag hjälpte andra fotografer med redigering och frågade reklambyråer om de behövde hjälp, allt för att tjäna pengar med utrustning.

Långsam väg

Tre år senare satsade han mer på fotograferandet.

– Allt gick långsamt. Jag är uppvuxen på en gård och med en pappa som är egenföretagare, så jag har lärt mig mycket om praktiskt arbete, säger Erik och tillägger att hans föräldrar alltid stöttat honom.

Det som till en början var jobb där han fick klippa in swimmingpooler i bakgårdsmiljöer i Göteborg, utvecklades snart till ett eget bildspråk.

– Jag hittar sätt att fånga något som inte finns, säger han om sina verk som innehåller en hel del rekvisita.

En del bygger bildkonstnären själv, en del har han fått hjälp med av bland annat sin far eller en snickare i Holmestad.

Från skiss till foto

Alla Eriks idéer börjar med en tanke som överförs till papper i form av en skiss.

– Några bilder som jag återkommer till ofta sätter jag upp på en vägg i studion.

Skisser med papper och penna, det är så Eriks idéer tar form.
Skisser med papper och penna, det är så Eriks idéer tar form. Foto: Charlotte Ferneman

I nästa steg behöver han fundera över vad som krävs för att få ihop den tilltänkta bilden.

– När jag har hittat på en idé med overkliga element funderar jag över hur jag kan göra något som inte finns logiskt, säger Erik och tar planetbilden Full Moon Service som exempel:

– Om det nu skulle vara så att planeterna skulle sättas upp varje kväll på nytt? Vad skulle behövas då, jo skyddskläder och en stege bland annat.

– Jag gillar att skapa det surrealistiska, det handlar om att fånga och skruva till verkligheten.

Erik sätter alltid en titel på sina verk, ofta med en dubbelmening.

– Mitt största mål är att få folk att tänka till. Jag kan inte förändra världen men jag kan sätta tankar i nya banor, såsom hur påverkas världen av oss och vi av den.

Letar väg

Erik beskriver sig som konstnär som använder fotografi. Han brukar göra tio bilder per år. Planeringen tar längst tid.

– Just nu letar jag efter en liten perfekt s-formad grusväg med gräs i mitten och ganska öppet landskap runtomkring.

Fotografen gillar att vara ute i naturen. Den får även ta stor plats i hans kreativa skapande.
Fotografen gillar att vara ute i naturen. Den får även ta stor plats i hans kreativa skapande. Foto: Charlotte Ferneman

Utöver platser letar bildkonstnären även efter modeller, och uppskattar när folk hör av sig till honom. Ibland har han proffs framför kameran men välkomnar även allmänheten att bli del av hans verk.

Erik har haft några utställningar i Skaraborg, men hans fotokonst har visats såväl på Fotografiska och utomlands såsom i Sydkorea. Just nu är han aktuell på Abecita i Borås som finns på plats till slutet av september. Den hänger ihop med hans tredje fotobok, Make believe, som släpptes i mars.

– Det är alltid kul att vara i trakten igen, säger han som sedan studietiden bott i både Norrköping, Berlin och sedan sju år tillbaka har Prag som hemstad.

Bildkonstnären föreläste på sin gamla skola: ”Har inte varit här på 20 år”Nu inleds Drömmen om Götene - väggmålning först utFotografen åkte från Prag till Götene för att se väggmålningen: "En stor ära"

Erik Johansson

Ålder: 38 år

Bor: i Prag

Familj: flickvän samt föräldrar i Holmestad

Yrke: fotograf

Intressen: klättra, simma, springa, vara social, träffa kompisar

Kuriosa: har blått bälte i brasiliansk jiu-jitsu

Artikeltaggar

AbecitaChalmersErik JohanssonFotograferingGöteborgHolmestadKatedralskolanKonstMänskligtMariestadNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.