Hoppa till huvudinnehållet

Häng med bakom kulisserna på Läckö slott: ”Finns gott om gömda rum och mörka gångar”

Publicerad:
Fredrik Kindberg kan sitt Läckö slott! Där har han i många år arbetat och verkat som guide. För NLT visar han gömda rum, som vanligtvis inte visas för allmänheten.
Fredrik Kindberg kan sitt Läckö slott! Där har han i många år arbetat och verkat som guide. För NLT visar han gömda rum, som vanligtvis inte visas för allmänheten. Foto: Thomas Kühnel

Den som tror sig ha sett och upplevt allt på Läckö slott har fel – där finns nämligen flertalet gömda rum, mörka gångar och dolda utrymmen.

NLT hakade på Fredrik Kindberg, chefsguide på slottet, för att upptäcka Läckö slott bortom turismen.

Om det är någon som kan sitt Läckö slott är det chefsguiden Fredrik Kindberg, som har haft slottet som sin arbetsplats sedan 2007 – men intresset väcktes redan som barn.

– Mitt intresse för historia började här, när jag som barn var här med min skolklass, berättar han.

Det är inte särskilt svårt att förstå Fredrik Kindbergs fascination för Läckö slott, som är något utöver det vanliga och som därmed lockar besökare världen över.

Upptäcker dolda rum

Där kan man uppleva Läckö slott i all sin prakt – där välbevarade salar, våningar och föremål finns att titta på, men även få veta mer om i någon av de guidade turerna som pågår under sommaren.

För ovanlighetens skull är det inte de kända utrymmena som vi nu belyser, utan de som sällan visas upp.

– Dock har det arrangerats specialturer, berättar Fredrik Kindberg.

Magnus Gabriels privata våning där han hade sitt sovrum går inte av för hackor!
Magnus Gabriels privata våning där han hade sitt sovrum går inte av för hackor! Foto: Thomas Kühnel

– Vi har provat dessa turer under vinter och vår då det var fullbokat. Personligen tycker jag att de gömda rummen och utrymmena är det mest intressanta, här finns till till exempel Magnus Gabriels privata våning där han hade sitt sovrum, säger Fredrik Kindberg och öppnar dörren till våningen som majoriteten inte fått se.

Magnus Gabriels sovrum

Våningen, med sin hisnande takhöjd, vilken omsluts av detaljer som vackra fönster och takmålningar, lämnar en inte besviken.

Men det är tydligt att turismen inte fått grepp om dessa rum som ligger i förborgen, där det varken pyntats eller städats i ordning. Nåja, förutom i de rum där man arrangerar aktiviteter för barn.

– Jag tycker det blir liv i rummen, när allting inte är uppställt och i ordning, säger Fredrik.

Genom långa korridorer och trånga utrymmen följer vi med Fredrik Kindberg på en tur bland Läckö slotts dolda rum.
Genom långa korridorer och trånga utrymmen följer vi med Fredrik Kindberg på en tur bland Läckö slotts dolda rum. Foto: Thomas Kühnel

Genom långa korridorer, mörka gångar och knarrande trappor visar Fredrik Kindberg rum för rum. Vi tittar på Magnus Gabriels kyrkläktare, som man av säkerhetsskäl inte får gå ut på, men också det bibliotek- och arbetsrum där Magnus Gabriel tillbringade många av sina dagar.

Biblioteket värt ett besök

Biblioteket är ett sådant rum som jag önskade vi kunde visa upp mer, då det är ett av de viktigaste rummen som Magnus Gabriel använde som privat arbetsrum – men även för nöjes skull.

Här, i Magnus Gabriels privata bibliotek, finns skrift kvar på väggar som informerar om vilken bok respektive författare som då fanns där.
Här, i Magnus Gabriels privata bibliotek, finns skrift kvar på väggar som informerar om vilken bok respektive författare som då fanns där. Foto: Thomas Kühnel

I andra rum finns föremål från gamla utställningar och i ett av rummen rymmer sig en välbevarad samling av föremål som hittats vid utgrävningar.

– Här finns mycket från branden på 1200-talet, menar Fredrik Kindberg.

Vidare tar Fredrik med oss till klocktornet i fornborgen och till rummet som man tror ha använts till försvar. Mitt i rummet finns en lucka, som hade ett alldeles speciellt syfte.

– Det sägs att man använde luckan till att hälla het tjära i huvudet på angripare för att försvara sig mot dessa.

Se fler bilder

Även om det för närvarande inte anordnas turer i de gömda rummen, är det nog inte helt omöjligt att få till – åtminstone inte om man frågar Fredrik Kindberg, som ju har en förkärlek för alla vinklar och vrår som oftast inte syns för allmänheten.

I detta rum försvarade man sig mot angripare, sägs det. Genom luckan på bilden, ska man ha hällt het tjära i huvudet på fienderna, berättar Fredrik Kindberg.
I detta rum försvarade man sig mot angripare, sägs det. Genom luckan på bilden, ska man ha hällt het tjära i huvudet på fienderna, berättar Fredrik Kindberg. Foto: Thomas Kühnel
Magiskt fönster!
Magiskt fönster! Foto: Thomas Kühnel
Magnus Gabriels kyrkläktare.
Magnus Gabriels kyrkläktare. Foto: Thomas Kühnel
I förborgen anordnas äventyr för barn, därför finns viss inredning i några av rummen med historiska föremål.
I förborgen anordnas äventyr för barn, därför finns viss inredning i några av rummen med historiska föremål. Foto: Thomas Kühnel
Fredrik Kindberg i det rum som Magnus Gabriel fick sin skönhetssömn.
Fredrik Kindberg i det rum som Magnus Gabriel fick sin skönhetssömn. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

BränderKållandsöLäckö slottLidköpingNöje/KulturSamhälleTurismUtgrävningarUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.