Hoppa till huvudinnehållet

Plats för 115 barn på nya förskolan: ”65 miljoner avsatt för byggnation”

Publicerad:
På den här platsen vid Sörskogen i Skara ska en ny förskola byggas.
På den här platsen vid Sörskogen i Skara ska en ny förskola byggas. Foto: Elin Andersson

Den nya förskola som planeras av Skara kommun kommer att ha plats för 115 barn.

Det betyder sex avdelningar på den 5 900 kvadratmeter stora tomten i Sörskogen.

– Vi bedömer att de 65 miljonerna som är avsatta ska räcka för att ta den nya förskolan i bruk under hösten 2025, menar skolchef Elin Liljebäck Nilsson.

Redan i april förra året beslutade kommunfullmäktige i Skara att det ska byggas en ny förskola vid bostadsområdet Sörskogen, intill Petersburg.

Nu har en utredning av vidare förutsättningar presenterats i både barn- och utbildningsnämnden och i kommunstyrelsen.

De båda beslutande organen har kommit fram till att en förskola för 115 barn blir lagom. De aktuella barnen kommer att fördelas mellan sex olika avdelningar.

– Det finns många fördelar med den storleken. Bland annat kan vi gå ur hyrda lokaler som vi har olika avdelningar på idag, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Helgesson (S).

Marken som är avsatt för ”förskola 2” väntar på projektering och kostnadsberäkningar innan det kan bli aktuellt med byggnation.
Marken som är avsatt för ”förskola 2” väntar på projektering och kostnadsberäkningar innan det kan bli aktuellt med byggnation. Foto: Elin Andersson

65 miljoner

När nämnden hade uppe ärendet reserverade sig moderaten Tommy Schalén mot beslutet, men när samma fråga togs upp i kommunstyrelsen var det en enig politisk samling som antog förslaget.

– Kommunstyrelsen kunde ta det här vidare nu. Det blir Service och teknik som får återkomma med ett kostnadsunderlag utifrån den här storleken på förskolan. Man sneglar säkert en del på förskolan på Marieberg och använder sig av mycket därifrån. Det finns 65 miljoner kronor att bygga för avsatt i budgeten för 2024, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Druve Jansson (C).

Tomten som är avsatt för förskolan är på 5 900 kvadratmeter vilket ska räcka för de behov som finns.

– Vi bedömer att de 65 miljonerna som är avsatta ska räcka för att ta den nya förskolan i bruk under hösten 2025, men vi hoppas att Service och teknik kommer fram till mer exakta kalkyler, menar skolchef Elin Liljebäck Nilsson.

Anna Helgesson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, BUN, och Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för BUN i Skara.
Anna Helgesson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, BUN, och Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för BUN i Skara. Foto: Elin Andersson

”Mer attraktivt”

Den nya förskolans tillkomst och placering är också en del av ett större utvecklingsarbete för Skara kommun som siktar på att höja invånarantalet.

– Det här blir bra, då blir Sörskogen mer attraktivt att flytta till och vi vill ju ha fler barnfamiljer som bosätter sig i Skara, säger Druve Jansson.

Under en längre tid har byggplanerna gått under beteckningen ”förskola 2” i de kommunala handlingarna, och ett namn på förskolan och dess avdelningar kommer dröja ett tag till.

Artikeltaggar

Anna HelgessonBeslutElin Liljebäck NilssonFörskolorGunilla Druve JanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenSkaraSkara kommunSkola och utbildningSörskogen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.