Hoppa till huvudinnehållet

UF-företaget vill gå på djupet med unga och missbruk: ”Finns mycket myter”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Sulejman Iljazim och Ayda Ghebrab, här tillsammans med läraren Anette Järild på Drottning Blankas gymnasium i Skövde, ordnade en livesänd podd om unga och drogmissbruk i Skara.
Sulejman Iljazim och Ayda Ghebrab, här tillsammans med läraren Anette Järild på Drottning Blankas gymnasium i Skövde, ordnade en livesänd podd om unga och drogmissbruk i Skara.

Det finns myter om droger som unga lätt går på, en glorifiering som ligger långt från verklighetens smutsiga missbruk.

UF-företaget Stoppa Våldet har i en live-podd intervjuat såväl polis som beroendepedagog och missbrukare för att gå på djupet med konsekvenserna av ett drogmissbruk.

– Det är ett slöseri med unga människors liv, säger beroendepedagogen Helena Davidsson.

– Det vi ser har ökat är framför allt missbruket av tabletter, både narkotikaklassade läkemedel och tabletter tillverkade i olagliga fabriker utomlands, konstaterar polisen Per Gustafsson i livepodden.

Ayda Ghebrab, Sulejman Iljazim och Saudia Hayle är de tre eleverna bakom UF-företaget Stoppa Våldet. Alla tre går tredje året på programmet samhälle och beteende med inriktning kriminologi på Drottning Blankas gymnasium i Skövde.

– Vi ville gå in mer på de bakomliggande orsakerna bakom våld och missbruk, och bestämde oss för att göra en podd live med publik, berättar Ayda Ghebrab.

Inbjudna att delta i podden var förutom polisen Per Gustafsson också beroendepedagog Helena Davidsson och en ung missbrukare som kunde vittna om hur fruktansvärt svårt det är att komma ur ett drogmissbruk.

– Man förlorar så mycket om man fastnar i ett drogmissbruk, såväl hälsan som ekonomin som relationer rasar. Det finns så oerhört mycket tragik i det här – alla drömmarna som drogerna stjäl, det är ett slöseri med unga människors liv, säger Helena Davidsson.

Förlorat hälsan

Den 30-årige missbrukaren som deltog i livepodden har själv förlorat det mesta i livet genom sitt mångåriga drogmissbruk.

– Väst har nog varit att förlora sin psykiska hälsa. Det som man började använda för att koppla av har i dag lett till flera olika diagnoser, bland annat PTSD och social fobi. Det var inga diagnoser jag hade innan, de har jag fått av missbruk.

Vad är en vanlig orsak till att man börjar med droger?

– Nyfikenhet, grupptryck och att det i dag finns en utbredd psykisk ohälsa bland ungdomar tror jag är vanliga orsaker. Man vill ta något för att koppla av, säger Helena Davidsson.

Vad kan man göra för att komma åt problemen?

– Från polisens sida gör vi vad vi kan, men problemet med narkotikan är att det är svårt att komma åt. De flesta som åker dit är sådana vi ser som är påverkade – men vi har också hittat en del stora distributörer, och även näthandlare som kan vara ganska svåra att komma åt, säger Per Gustafsson.

– Annars gäller det ju att försöka nu åt med information till ungdomarna i tidig ålder, och det jobbar vi också mycket med.

Vad ska man göra om man misstänker att någon i ens närhet missbrukar narkotika?

– Prata! Ta tag i personen och var ärlig och öppen, säg att du är orolig och att du ser att han eller hon inte mår bra. Och hjälper det inte så prata igen, och säg att du behöver kontakta någon som kan hjälpa, säger Helena Davidsson.

Den unge missbrukaren tipsar också om tecken man kan hålla utkik efter vid ett drogmissbruk:

– Abstinensen, att man inte sover, är rastlös och svettas. Och det är viktigt att man tar tag i det redan vid de tidiga signalerna, för sedan går det bara utför. Om man själv inser att man är illa ute gäller det att fånga upp någon vuxen, en kurator eller något, istället för att egenmedicinera.

Vill jobba med ungdomar

Efter den livesända podden, som hölls på Stureplan i Skara, inför en ung publik var alla tre eleverna i UF-företaget nöjda.

– Vi har lärt oss oerhört mycket under resans gång. Alla vet ju att droger inte är bra – men vad finns det egentligen för underliggande faktorer. Det har vi velat ta reda på. Jag tror vi alla tre vill jobba med ungdomar i framtiden, säger Sulejman Iljazim.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDrogerMissbrukNarkotikaPer GustafssonPsykisk ohälsaSaudi Arabian AirlinesSkaraSkövdeStureplanVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.