Hoppa till huvudinnehållet

Tunga namn har lämnat uppdrag i Moderaterna: ”Känner inte igen mig i partiet”

Publicerad:
Ulrika Gartman Blom (M), kommunalråd i Lidköping har tvingats byta lag i kommunstyrelsen inom loppet av några månader. Rutinerade Christoffer Järkeborn har exempelvis hoppat av. Även i fullmäktige har fyra moderater valt att sluta.
Ulrika Gartman Blom (M), kommunalråd i Lidköping har tvingats byta lag i kommunstyrelsen inom loppet av några månader. Rutinerade Christoffer Järkeborn har exempelvis hoppat av. Även i fullmäktige har fyra moderater valt att sluta. Foto: Sören Turesson

Alla moderata ledamöter i kommunstyrelsen, förutom kommunalrådet Ulrika Gartman Blom (M), byttes ut efter bara några månader vid makten.

Även i kommunfullmäktige har fyra moderater hoppat av.

– Det handlar om deras arbetssituation och en del flyttar från kommunen, är Ulrika Gartman Bloms förklaring.

Andra moderater vittnar om helt andra orsaker.

Efter kommunalvalet den 11 september 2022 ritades den politiska kartan om i Lidköping.

För Moderaterna innebar valet en stor seger. Från att i många år varit i ledande opposition, fick man nu hålla i taktpinnen med liberaler och kristdemokrater vid sin sida.

I slutet på året valdes de nya politiska ledamöterna och ersättarna in i alla nämnder och bolag. Kommunstyrelsen som är kommunens viktigaste strategiska nämnd där alla stora beslut fattas, fick en helt ny sammansättning.

Sätta agendan

De moderater som skulle sätta agendan för politiken tillsammans med ordföranden i kommunstyrelsen Ulrika Gartman Blom (M) blev Christoffer Järkeborn, Mathias Andersson och ersättaren Gunnar Lundström.

NLT har tittat på hur sammansättningen av de åtta partiernas laguppställning ser ut i dag – sju respektive fem månader senare. Granskningen gäller kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Det parti som sticker ut vad gäller antalet avhopp är Moderaterna.

I kommunfullmäktige har tre ledamöter och en ersättare hoppat av sedan starten den 15 oktober 2022.

I kommunstyrelsen, KS, har samtliga moderata ledamöter och ersättare avsagt sig sina uppdrag sedan den 1 januari 2023, förutom Gartman Blom.

Avhopp efter tre månader

Avsägelserna skedde tre till tre och en halv månad efter tillträdet. Det innebär att Ulrika Gartman Blom tappade hela sitt ”lag”.

Förklaringarna till avhoppen i KS anges ha med arbetet utanför politiken att göra. Det har bland annat Christoffer Järkeborn uttalat sig tidigare om i NLT.

Ledande moderat lämnar kommunstyrelsen: ”Tyvärr för låg närvaro under våren”

– De hade svårt för att medverka på KS på grund av sin arbetssituation, säger Ulrika Gartman Blom.

Hur reagerade du på det?

– Det viktiga är att det ska fungera arbetsmässigt i kommunstyrelsen.

Nya ledamöter är Linda Lundström och Mats Joräng. Ny ersättare är Per-Gunnar Lindahl. Linda Lundström har i samband med den nya KS-posten valt att hoppa av Moderaternas gruppledaruppdrag.

Även avhoppen i kommunfullmäktige beskriver Gartman Blom som en följd av personers ansträngda arbetssituation.

– Och en del lämnar som jag förstått det även för att man flyttar från stan. Men jag kan inte gå in på specifika personer. De får svara på det.

Fick inte fortsätta

När NLT ställer frågan till de fyra personerna, blir svaren något annat.

Två av avhopparna, Petter Åström och Johan Calmestrand, visar sig lämna sina fullmäktigeplatser då de inte fått förnyat förtroende från sitt parti att fortsätta med de förtroendeuppdrag de hade under förra mandatperioden.

Petter Åström
Petter Åström

Petter Åström satt i socialnämndens presidie som andra vice ordförande och Johan Calmestrand var vice ordförande i AB Bostäders styrelse.

– I och med att man gjort en förändring i partiledningen så har det bytts ut folk i nämnderna. Det är naturligt att de som har förtroendeuppdrag med insyn och inflytande också sitter i fullmäktige – så jag lämnar över till dem. Jag känner mig lite överflödig, säger Petter Åstrand, som gärna fortsatt i nämnden.

Johan Calmestrand
Johan Calmestrand Foto: Thomas Kühnel

Johan Calmestrand hade gärna velat sitta kvar i AB Bostäder, men uppger att han inte fick förtroende att sitta kvar av partiets valberedning.

– Jag vill inte sitta och låsa en post i fullmäktige.

”Det är inget för mig”

Paret Annika Håkanson och Rolf Malm, som lämnat kommunfullmäktige som ledamot och ersättare, fattade beslutet att inte vara aktiva i Moderaterna i Lidköping direkt efter valrörelsen.

– Efter valrörelsen och hur den kom att utvecklas, så var det inget för mig. Jag kände inte igen mig i partiet. Det var inte en valrörelse så som jag tyckte man skulle bedriva den, säger Annika Håkanson.

Kan du förklara vad du inte anser var bra?

– Det får du fundera på själv, jag har ingen lust att gå in på detaljerna. Jag känner stark lojalitet med Moderaterna, men som det blivit vill jag inte vara aktiv lokalt.

Annika Håkansson.
Annika Håkansson. Foto: Daniel Strandroth

Rolf Malm avsäger sig sin ersättarpost av samma anledning. Avhoppen från politiken har inget att göra med att de senare under våren beslutat sig för att flytta till annan ort, uppger båda bestämt.

Ulrika Gartmans Bloms samarbetspartner, vice ordförande Pär Johnson (L), vill inte spekulera i orsaker till att så många lämnat sin uppdrag i M.

– Det här är inte vanligt. Men jag vet inte vad det beror på. Det får du fråga Ulrika Gartman Blom om.

Avhopp i kommunstyrelsen och fullmäktige

Antal avhopp i kommunfullmäktige under mandatperioden från den 14 oktober 2022:

Moderaterna: 3 ledamöter, 1 ersättare

Socialdemokraterna: 1 ledamot och 2 ersättare

Centerpartiet: 1 ledamot

Sverigedemokraterna: 1 ersättare

Kristdemokraterna: 1 ersättare

Miljöpartiet: 1 ersättare

Liberalerna: 0

Vänsterpartiet: 0

Antal avhopp i kommunstyrelsen under mandatperioden från 1 januari 2023:

Moderaterna: 2 ledamöter och 1 ersättare

Övriga partier: 0

Detta har hänt:

I juni 2022 avgår Rasmus Möller (M) som oppositionsråd och Moderaternas unga starka kraft till följd av ett avslöjande i NLT.

Moderaterna uppger att partiet inte har någon som vill gå in i hans ställe tillfälligt under sommaren och uppdraget går till Pär Johnson (L).

Partiets andra- och tredjenamn Christian Poucette och Annika Håkanson vill inte ersätta Möller. Den rutinerade nykomlingen i partiet, Christoffer Järkeborn är inte heller aktuell.

I slutet av juli, cirka sex veckor före kommunalvalet, lanseras Ulrika Gartman Blom som kommunalrådskandidat. Hon har plats 49 på röstvalsedeln och har aldrig varit verksam i politiskt arbete tidigare.

Den 11 september ger väljarna M ett ökat förtroende jämfört med förra mandatperioden. M ökar från 9 till 10 mandat i kommunfullmäktige. Ulrika Gartman Blom får en plats tack vare personval.

Den 25 oktober tillkännager M, KD, L och V en politisk rockad. Genom att bilda en valteknisk koalition kallad ”För Lidköpings bästa” får partierna 22 mandat i kommunfullmäktige – lika många mandat som de kvarstående partierna i sittande majoritet S, C och MP.

SD blir vågmästarparti och stöder den nya koalitionen vad gäller bärande politiska poster. Vid årsskiftet omvärderar SD dock sitt stöd och uppger att man inte längre är ett stödparti till nya styret. Man hänvisar till brutna löften om politiska poster.

NLT avslöjar att S petar Jonas Sundström (S) som förstanamn i partiet. Partiets valberedning nominerar istället Gustav Edvinsson (S) till att kandidera som oppositionsråd.

Den 11 november meddelar För Lidköpings bästa att Ulrika Gartman Blom nominerats till kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd och Pär Johnson (L) till vice ordförande.

Politiskt styre vill bygga i Dalängskogen: ”Finns möjligheter till fint boende”Nytt politiskt styre siktar på att ta över makten i Lidköping: ”Är något unikt”Expert om politisk uppgörelse i Lidköping: ”En unik och märklig koalition”BILDEXTRA: Här är politikerna som ska styra Lidköping fyra år framåtSprickan total – därför vänder SD ryggen till nya styret: ”Håller inte löftena”Sverigedemokraterna stöttar nya ledningen: ”Vi gav vårt medgivande i går kväll”En nykomling som kommunalråd – ett risktagande enligt experten: ”Ovanligt”

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenLidköpingModeraternaPolitikSocialdemokraternaUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.