Hoppa till huvudinnehållet

Margaretha och Sylvi öppnar upp sina trädgårdar: ”Min stora lekplats”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Nu på söndag blir första tillfället i år att besöka trädgårdar under arrangemanget Mötesplats Trädgård.
Nu på söndag blir första tillfället i år att besöka trädgårdar under arrangemanget Mötesplats Trädgård. Foto: Emma Edling

Vill du kliva in och inspireras av någon annans drömträdgård? Då har du chansen på söndag.

Vi träffade Grästorparna Margaretha Frimodig och Sylvi Österberg som kommer öppna upp sina trädgårdar för allmänheten under Mötesplats Trädgård.

Mötesplats Trädgård är ett arrangemang som drivs av studieförbundet NBV Väst. Det går ut på att privatpersoner öppnar upp sina trädgårdar för allmänheten för att inspirera andra trädgårdsintresserade. Premiären skedde 2011 och sedan dess har Mötesplats Trädgård genomförts varje år, förutom pandemiåret 2020. Nu på söndag blir första tillfället i år att besöka trädgårdarna, nästa tillfälle sker 9 juli.

Margaretha Frimodig bor på en gammal släktgård i Särestad utanför Grästorp. I hennes trädgård kan man hitta ett hundratal olika perenner, rosor och buskar.

– Den senaste månaden har jag spenderat 3-4 timmar om dagen i trädgården, men jag är också pensionär, säger Margaretha.

Vi slår oss ner på några stolar mitt i trädgården, omringade av blommor i olika färger.

– Jag vill kunna stå i uterummet och se att det blommar någonting någonstans från april till oktober, säger Margaretha.

Margaretha Frimodig och Sylvi Österberg från Grästorp kommer öppna upp sina trädgårdar för allmänheten på söndag.
Margaretha Frimodig och Sylvi Österberg från Grästorp kommer öppna upp sina trädgårdar för allmänheten på söndag. Foto: Emma Edling

Vad tycker du mest om i din trädgård?

– Avkopplingen. Det ger mig lugn och ro på något vis. Jag mår väldigt bra av att gå ut i trädgården och arbeta, säger Margaretha.

Margaretha har själv gjort trädgårdsbesök under Mötesplats Trädgård tidigare år och i år öppnar hon för första gången upp sin egen trädgård för allmänheten.

– Jag tänker att det kan vara roligt och visa upp och höra vad andra tycker och tänker, säger Margaretha.

Mycket nya idéer

Sylvi Österberg från Längnum utanför Grästorp ska även hon öppna upp sin trädgård för visning på söndag. Det är en stor trädgård med berg, skog, dammar, växthus, perenner, träd och buskar.

Hur skulle du beskriva din trädgård?

– Det är min stora lekplats hemma. Jag är där så mycket det bara går, jag kan vara ute till midnatt om jag får, säger Sylvi.

Sylvi har alltid många nya idéer och projekt på gång i sin trädgård. Bland annat gör hon en fruktpark av det som tidigare var en hage för får.

– Jag får alldeles för mycket idéer hela tiden och när jag får en idé måste jag göra det direkt. Så jag har projekt på gång hela tiden.

Sammanlagt håller 20 trädgårdar runtom i Skaraborg öppet för allmänheten den 11 juni, fyra stycken ligger i Grästorp kommun.
Sammanlagt håller 20 trädgårdar runtom i Skaraborg öppet för allmänheten den 11 juni, fyra stycken ligger i Grästorp kommun. Foto: Emma Edling

Vad är din målsättning med trädgården?

– Bara att jag ska ha det roligt, säger Sylvi.

Sammanlagt håller 20 trädgårdar runtom i Skaraborg öppet för allmänheten den 11 juni, fyra stycken ligger i Grästorp kommun.

Artikeltaggar

GrästorpHus och hemMargaretha FrimodigNBVSkaraborgSärestadTrädgård

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.