Hoppa till huvudinnehållet

Små pärlor och stor publik – Lilla hjulafton gjorde succé igen: ”Helt makalöst”

Publicerad:
Paret Charlotta Johansson och Christian Brolin från Tråvad tog med sig sin husvagn från 1964 till lilla Hjulafton i Saleby, som även i år, lockade tusentals besökare.
Paret Charlotta Johansson och Christian Brolin från Tråvad tog med sig sin husvagn från 1964 till lilla Hjulafton i Saleby, som även i år, lockade tusentals besökare. Foto: Soren Turesson

Hur firar en motorentusiast nationaldagen på bästa sätt? På Lilla hjulafton i Saleby såklart!

Så resonerade åtminstone de tusentals besökare som var på plats vid årets motorfest.

– Detta är verkligen en upplevelse, säger Ulf ”Fabbe” Fabiansson som var en av alla som var där.

Folket närmast vallfärdade till Saleby under tisdagen, där bilkön var ett faktum. Där firade tusentals besökare nationaldagen i traditionsenlig anda i form av Lilla hjulafton.

Stort intresse

I år slog arrangören på stort och hade därmed utökat utställningsområdet samt ordnat med större parkering på grund av det stora intresset.

Gulliga barn på modevisningen skänkte publiken glädje.
Gulliga barn på modevisningen skänkte publiken glädje. Foto: Soren Turesson

Tur var nog det – även i år strömmade fordon efter fordon in till Saleby och bygdegårdsparken, där aktiviteterna avlöste varandra.

Motorer i fokus

Naturligtvis var det motorerna som var i fokus, där bilar i regnbågens alla färger visades upp för allmänheten, men också traktorer, mopeder och andra typer av fordon.

Paret Charlotta Johansson och Christian Brolin från Tråvad hade tagit med sig sin husvagn från 1964, som de köpte förra året.

Charlotta Johansson i sin lilla husvagn, som hon och sambon Christian har rustat upp med nya tapeter och dynor.
Charlotta Johansson i sin lilla husvagn, som hon och sambon Christian har rustat upp med nya tapeter och dynor. Foto: Soren Turesson

– Vi har renoverat den då det hade kommit in fukt, så nu är det nya tapeter och nya dynor, säger Charlotta om den minst sagt gulliga husvagnen.

Hittills har de sovit i den vid två tillfällen, men mer ska det bli.

Given husvagnssemester

– I sommar åker vi runt på semester med husvagnen, säger Christian Brolin.

En återkommande gäst genom åren, är bilentusiasten Ulf ”Fabbe” Fabiansson från Lidköping.

Ulf ”Fabbe” Fabiansson och vännen Per Sandén pratade motorer och hade det ytterst trevligt.
Ulf ”Fabbe” Fabiansson och vännen Per Sandén pratade motorer och hade det ytterst trevligt. Foto: Soren Turesson

– Jag har varit här många gånger och kan bara säga att intresset har exploderat, det är helt makalöst. Jag åkte hemifrån klockan nio och räknade med att vara bland de första på plats, säger Fabbe, som snabbt kunde konstatera att bedömningen han gjort inte var korrekt.

”Helt fullt”

– Nej, det var ju helt fullt redan.

– Men det är roligt att bilintresset är så stort och det blir ju en upplevelse att komma hit, fortsätter han.

Var man än fäste blicken var det något som pågick: Ett stort gäng stod och tittade på när en flygplansmotor startades, en så kallad stjärnmotor, vilken inte var blygsam.

Blandad kompott

Andra satt i små grupper vid sina bilar och hade picknick, eller så lockades man till modevisningen där kläder från olika tidsepoker visades upp.

Mio Meldo Thornblad provsatt en av traktorerna med hjälp av pappa John Thornblad. ”Det ska börjas i tid”, säger John, som har åkt från Borås.
Mio Meldo Thornblad provsatt en av traktorerna med hjälp av pappa John Thornblad. ”Det ska börjas i tid”, säger John, som har åkt från Borås. Foto: Soren Turesson

Området var till brädden fyllt av en salig blandning av glänsande fordon, människor i alla åldrar, det bjöds på dansuppvisning och försäljning av diverse prylar och mat.

Om man får citera Fabbe, som NLT fick chansen att prata med, så är lilla Hjulafton, precis så som han uttryckte sig: en upplevelse.

Se alla bilderna här:

Göran Svensson från Tidan och Urban Arnell från Svalöv kikade på denna Trike, en trehjulingsmotorcykel, vilken är en sådan som Göran snart kan köra på. ”Jag har en nästan likadan hemma som jag grejar med. Den kommer vara färdig till sommaren, säger han.
Göran Svensson från Tidan och Urban Arnell från Svalöv kikade på denna Trike, en trehjulingsmotorcykel, vilken är en sådan som Göran snart kan köra på. ”Jag har en nästan likadan hemma som jag grejar med. Den kommer vara färdig till sommaren, säger han. Foto: Soren Turesson
Modevisningen blev ett populärt inslag, där mannekängerna bar kläder från olika tidsepoker.
Modevisningen blev ett populärt inslag, där mannekängerna bar kläder från olika tidsepoker. Foto: Soren Turesson
Yvonne Turdfjell, Lars Roman och hunden Leia från Lidköping, hade med sig sin helt otroliga bil, en Ford crown Victoria -55. ”Den är importerad från USA och jag har haft den i ett år nu, berättar Lars.
Yvonne Turdfjell, Lars Roman och hunden Leia från Lidköping, hade med sig sin helt otroliga bil, en Ford crown Victoria -55. ”Den är importerad från USA och jag har haft den i ett år nu, berättar Lars. Foto: Soren Turesson
Joakim Larm från Lidköping tog med sig dottern Inez Larm till lilla Hjulafton i sin, minst sagt, sänkta bil.
Joakim Larm från Lidköping tog med sig dottern Inez Larm till lilla Hjulafton i sin, minst sagt, sänkta bil. Foto: Soren Turesson
Så här kan man också göra entré.
Så här kan man också göra entré. Foto: Soren Turesson
Bilar i alla olika modeller och färger gästade Saleby vid nationaldagsfirandet.
Bilar i alla olika modeller och färger gästade Saleby vid nationaldagsfirandet. Foto: Soren Turesson

Artikeltaggar

HjulaftonKläderNationaldagenNostalgiParkeringSalebySamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.