Majoriteten i regionstyrelsen i Västra Götaland säger nej till att tvinga vårdpersonal att anmäla om de kommer i kontakt med papperslösa.
I överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna, det så kallade Tidöavtalet, ingick bland annat ett förslag om att anställda inom myndigheter och kommuner ska ha en skyldighet att anmäla till Migrationsverket och polisen om de kommer i kontakt med papperslösa, det vill säga personer som vistas i landet utan tillstånd.
Under onsdagen beslutade regionstyrelsen att skicka en skrivelse till regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i hälso- och sjukvården.
Regionstyrelsen påpekar att vårdpersonalens uppgift är att ge patienter vård efter behov och menar att det finns stora risker för liv och hälsa med anmälningsplikt i vården.
Regionstyrelsen menar vidare att det finns risk för att de människor som lever som papperslösa i Sverige av rädsla kommer att avstå från att söka nödvändig vård och riskera sin hälsa och i värsta fall sina liv. Särskilt befaras att gravida och våldsutsatta kvinnor inte kommer att söka vård.
Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ställde sig bakom initiativärendet från den rödgröna ledningen, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Moderaterna och Sverigedemokraterna yrkade avslag.