Hoppa till huvudinnehållet

Succéveckor för Längfors – spelat in 170 000: "Jag är smartare på banan nu"

Publicerad:
Tråvadskillen Per Längfors har fyra vassa veckor bakom sig på Nordiska ligan. Senast en stark andraplats i Danmark.
Tråvadskillen Per Längfors har fyra vassa veckor bakom sig på Nordiska ligan. Senast en stark andraplats i Danmark. Foto: Svenska proffstourerna

2-3-12-5!

Vad är det?

Jo, Per Längfors vassa facit på sina fyra senaste tävlingar på Nordiska ligan där han i år har spelat in 170 000 kronor.

– Jag är smartare på banan nu, säger den 28-årige Tråvadskillen.

2019 spelade Per Längfors på Europatouren men när säsongen summerades tappade han sitt Europatourkort och började om på Challenge Touren (steget under ET) där han radade upp tre tunga år med placeringarna 133-91-113 på rankingen.

När han i höstas försvann i steg 2 i ET-kvalet i Spanien tog han beslutet att ta ett steg nedåt för att ta två steg framåt.

Istället för spel på Challenge Touren valde han att koncentrera sitt spel till Nordiska ligan där det är tävlingar i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Per Längfors svingar loss.
Per Längfors svingar loss. Foto: Svenska proffstourerna

– Känns som ett helt rätt beslut. Att spela på Challenge Touren är stressigt när du inte har fulla spelrättigheter.

Per spelade in 11 990 euro (144 000 kr) i fjol - en summa han redan har passerat i år efter totalt tolv tävlingar på Nordiska ligan.

Fostrad på Bjertorp

– Jag kan planera min säsong på ett helt annat sätt. Det är ofta tävlingar tisdag-torsdag. Sedan kan jag åka hem (Göteborg) och få mer tid till träning och allt annat som är viktigt, säger 28-åringen som är fostrad i Vara-Bjertorp GK.

Längfors började 2023 med en tredje plats i Spanien i februari men missade kvalet (MC) i fyra av sina sex första tävlingar. I de tre andra kom han 31-45-26.

– Det var trögt resultatmässigt men svingen och spelat ändå ganska bra. Men jag fick inte ihop en hel rond.

Men när maj månad anlände hittade Per även formen. Först femma på Sjöbo GK i Skåne. Sedan tolva på Fjällbacka GK följt av en tredjeplats i Norge innan han den gångna helgen kom tvåa i danska Lübker Golf.

”Inte så ivrig”

Plötsligt har han spelat in 13 772 euro (170 000) kr i år.

– Jag har grymma sponsorer men det klart att det är en stor trygghet när prispengarna ramlar in. Jag har gått och väntat på detta. Rent golfmässigt har jag inte gjort något speciellt med svingen eller så. Men det handlar om självförtroende och spelstrategi.

Utveckla?

– Jag har alltid gjort mycket birdies men också för många bogeys efter många felbeslut. Nu är jag smartare på banan och inte så ivrig. Gäller att ta sin medicin när man missar fairway.

– Samtidigt är jag inte i någon toppform utan har mer att ge. I Danmark var jag ett slag efter vinnaren (Björn Åkesson) och då missade jag en hel del puttar. Det finns mer att ge även om golfen känns enkel att spela just nu, säger Per med ett skratt.

Nästa uppgift är på Laholms GK 14-16 juni.

Per Längfors.
Per Längfors. Foto: Svenska proffstourerna.

Det återstår hela 17 tävlingar på Nordiska ligan - bland annat på Skövde GK (12-14 juli) och på Onsjö GK (Vänersborg) den 7-9 september. Per representerar ju numera Onsjö GK som ska spela lag-SM i juli.

När säsongen summeras får topp fem på rankingen en vass kategori på Challenge Touren för 2024.

85 000 inomhus

– Mitt mål är att hamna topp fem och få en full säsong på CT. Då går det att planera på ett helt annat sätt än vad jag kunde i fjol. Men mitt slutmål är att ta mig tillbaka till Europatouren. Mitt år där 2019 var fantastiskt roligt.

Per berättar också att han drygade ut sin kassa under vintern med internationella inomhustouren Trackman Next Golf Tour.

– Är fem deltävlingar och en final. Man spelar 18 hål som man filmar och skickar in. Jag spelade i simulatorn i Vara och det var totalt runt 500 deltagare i varje tävling runt om i världen.

– Jag tog till slut en 20:e plats på rankingen och spelade in 85 000 kronor för fem 18-hålsrundor á 40 minuter. Det var en svensk (Rasmus Rosin) som vann totalen och han drog in hela 700 000 kronor...

Artikeltaggar

GolfPer LängforsTråvadVara kommunVara-Bjertorp GK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.