Hoppa till huvudinnehållet

Nationaldagsfirandet blev en dragspelsfest

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Grästorps nationaldagsfirande 2023 blev en riktig dragspelsfest. På bilden syns Grästorps dur- och dragspelsklubb.
Grästorps nationaldagsfirande 2023 blev en riktig dragspelsfest. På bilden syns Grästorps dur- och dragspelsklubb. Foto: Emma Edling

I Grästorp inleddes nationaldagsfirandet utanför Grästorps Kulturhus med en nationaldagspromenad med dragspelsmusik.

Dragspelsmusik genomsyrade därefter hela firandet till den grad att det blev en ordentlig dragspelsfest.

Nationaldagspromenaden inledde Grästorps nationaldagsfirande. Den avgick från Grästorps Kulturhus 14:00 under nationaldagen. Längst fram i promenaden åkte en vagn med ballonger i gult och blått. I vagnen satt Mikael Hultman, Thorlid Jörgensen, Sara Lundgren, Victor Eliasson och Stefan Wenerklang. Alla hade varsitt dragspel och spelade tillsammans.

Första stoppet blev vid Grästorps äldreboende. Där hade de äldre tagit sig ut på verandor och balkonger för att lyssna till musiken. Många hade till och med en svensk flagga i handen.

Nationaldagspromenaden inledde likt förra året Grästorps nationaldagsfirande.
Nationaldagspromenaden inledde likt förra året Grästorps nationaldagsfirande. Foto: Emma Edling

Därefter fortsatte promenaden till paviljongen vid Grästorps Konserthus. Där fanns redan en stor publik på plats och på scen spelade Grästorps dur- och dragspelsklubb.

Den gröna scenen var dagen till ära omringad av girlanger med den svenska flaggan på. Konferencier Inger Nordström välkomnade publiken med ett tal som främst handlade om historien om Gustav Vasa.

Scenprogrammet innehöll även en visning av folkdräkter, där hemslöjdskonsulenten Kristina Brandt från Grästorp berättade om olika folkdräkter som besökare i publiken hade på sig.

Kristina Brandt från Grästorp berättade om olika folkdräkter som besökare i publiken hade på sig.
Kristina Brandt från Grästorp berättade om olika folkdräkter som besökare i publiken hade på sig. Foto: Emma Edling

Därefter var det dags för ungdomarnas tal från ungdomsverksamheten 0514, i år var det Hampus Karlsson Nyblom och Jasmine Elsafh som stod för talet. De berättade om deras känslor kring omvärldsläget, men också om vad de vill ha i Grästorp och hur de vill att Grästorp ska vara.

Senare svarade även kommunfullmäktiges ordförande Madeleine Vinberg (C) på ungdomarnas tal. Hon inledde med att tala om Sverige och Grästorps historia och fortsatte sedan med fokus på framtiden.

Hampus Karlsson Nyblom och Jasmine Elsafh stod för ungdomarnas tal under nationaldagen, talet besvarades även av kommunfullmäktiges ordförande Madeleine Vinberg (C).
Hampus Karlsson Nyblom och Jasmine Elsafh stod för ungdomarnas tal under nationaldagen, talet besvarades även av kommunfullmäktiges ordförande Madeleine Vinberg (C). Foto: Emma Edling

Det var medborgarcermoni och flertalet priser delades ut av andre kommunalråd Maria Toll (C). Ungdomsledarpriset gick till Robert Baldinger från Grästorps kampsportsklubb, kulturpriset gick till Hyringa-Längnums Hembygdsförening och hållbarhetspriset gick till Grästorparen Thomas Carlsson.

Dragspelsfesten fortsatte och bland annat uppträdde gästartisterna från Stockholm, nämligen STHLM Accordion Crew. För att knyta ihop hela firande avslutades scenprogrammet med dragspel av Stefan Wenerklang och Mikael Hultman.

Thorlid Jörgensen och Mikael Hultman spelade ihop under firandet.
Thorlid Jörgensen och Mikael Hultman spelade ihop under firandet. Foto: Emma Edling
Grästorparen Filippa Wendt uppträdde med barfotavisan.
Grästorparen Filippa Wendt uppträdde med barfotavisan. Foto: Emma Edling
 Gästartisterna STHLM Accordion Crew från Stockholm uppträdde under nationaldagsfirandet.
Gästartisterna STHLM Accordion Crew från Stockholm uppträdde under nationaldagsfirandet. Foto: Emma Edling

Artikeltaggar

CenterpartietGrästorpGustav VasaHistoriaHyringaKristina BrandtMaria TollMusikNationaldagenRobert BaldingerSara LundgrenStockholm

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.