Hoppa till huvudinnehållet

Stefan flyttar till Spanien – tar med sig företaget: ”Rädd för att bli sysslolös”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Stefan Båging från Grästorp stänger sin motorcykelverkstad i Grästorp i sommar.
Stefan Båging från Grästorp stänger sin motorcykelverkstad i Grästorp i sommar. Foto: Emma Edling

Trots att Grästorparen Stefan Båging aldrig gjort reklam för sin motorcykelverkstad i Särestad så har kunderna strömmat dit från när och fjärran.

Det kommer det däremot bli stopp på nu, i augusti går nämligen flyttlasset till Spanien och verkstaden ska med.

Grästorparen Stefan Båging, 62, driver företaget Båging Performance och Dyno i Särestad sedan åtta år tillbaka. I sin verkstad tar han emot allt på två hjul, men hans specialitet är Harley Davidson.

Stefans erfarenhet som mekaniker för motorcyklar är bred, men hans karriär började faktiskt inom it-branschen.

– Det bästa jag visste var motorcyklar. 1989 gick jag in till MC-konsult i Lidköping och fick jobb. Jag jobbade där i perioder sen, men jag är systemtekniker i grunden. Jag kunde lätt ta med min IT-kunskap in i motorcykelvärlden, säger Stefan.

Han fortsätter:

– Motorcyklar precis som bilar blir idag mer och mer komplicerade. Du måste förstå hur de fungerar tekniskt och mekaniskt, du måste förstå hur alla system jobbar med varandra, förstå elen och datan. Framför allt måste man förstå teknisk-engelska.

Stefans började sin karriär som systemtekniker, den kunskapen tog han sedan med sig in i motorcykelvärlden.
Stefans började sin karriär som systemtekniker, den kunskapen tog han sedan med sig in i motorcykelvärlden. Foto: Emma Edling

Kunder från överallt

Stefan har drivit verkstad i Lidköping under flera år, men när flyttlasset gick till Grästorp var tanken att lägga ner.

– Jag gav mig fan på att jag skulle sluta med det här då och skaffa mig ett vanligt jobb, men så tog det bara en vecka innan motorcyklar började rulla in och då var det bara att köra igång igen, säger Stefan.

Till Stefan kommer kunder från överallt. Såväl i från Skåne, Småland och Kalmar som Norge, Danmark och Finland.

– Från början tänkte vi att det var viktigt med ett centralt ställe, men det visade sig att de inte bryr sig. De åkte överallt från, säger Stefan.

Tills verkstaden i Särestad kommer kunder från när och fjärran för att få hjälp med sina motorcyklar.
Tills verkstaden i Särestad kommer kunder från när och fjärran för att få hjälp med sina motorcyklar. Foto: Emma Edling

Hur mycket är det att göra?

– Det är mer än vad jag hinner med. Relativt tidigt i våras så gick jag ut och meddelade att detta var sista säsongen, men redan i februari var det fullt till mitten av juli.

Flyttar utomlands

Anledningen till att det nu blir sista säsongen för Stefan i Särestad är på grund av parets stundande flytt. De har nämligen köpt ett hus i Spanien och verkstaden följer med.

– Jag har alltid velat flytta till ett varmt land. Huset vi köpt ligger i en liten spansk by tre mil från Alicante. Det är ganska centralt, men fortfarande lugnt. Tanken är att hyra en lokal där och flytta ner verkstaden. Det finns en ganska stor andel hojåkare som håller till där nere, säger Stefan.

Hur kommer det sig att verkstaden får följa med?

– Det är mest för att jag ska ha något att göra, jag är rädd för att bli sysslolös, säger Stefan.

Planen är att även verkstaden ska få följa med till Spanien och att Stefan kommer fortsätta verksamheten i deras nya hemland.
Planen är att även verkstaden ska få följa med till Spanien och att Stefan kommer fortsätta verksamheten i deras nya hemland. Foto: Emma Edling

Flygbiljetterna är bokade för hela familjen den 16 augusti. Det blir Stefan Båging och hans fru Elisabeth Båging Wolf, samt parets tre katter och två hundar. Väl i Spanien ser Stefan och Elisabeth fram emot ett lugnt liv med mycket värme.

– Framförallt ser vi fram emot mycket värme, jag har hatat svenska vintrar sedan jag var tio år gammal. Sen är det ett mycket lugnare tempo, man går ner i varv ganska snabbt där, säger Stefan.

Artikeltaggar

GrästorpHarley-DavidsonLidköpingMotorcyklarNäringslivSpanienSärestadTrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.