Hoppa till huvudinnehållet

Linnea gör program om Götene-fiaskot: ”Ämnet har legat och skvalpat inom mig”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Satsningen Medeltidens värld blev kritiserad och kostade skattebetalarna många miljoner kronor.
Satsningen Medeltidens värld blev kritiserad och kostade skattebetalarna många miljoner kronor. Foto: Göran Gustafsson

På tisdag släpps en dokumentär i P1 om floppen Medeltidens värld – och hur Götene kommun gått vidare. Skapare är Linnea Svensson från Lidköping.

– Jag känner mig väldigt nöjd och är taggad på att folk ska få lyssna på den.

Den tidigare NLT-reportern bor numera i Stockholm och jobbar som producent på produktionsbolaget Munck studios som gör radioprogram och poddar åt bland annat Sveriges radio.

Hon har även varit programledare för nattprogrammet Vaken i P3 och P4, samt gjort en radiodokumentär om polismordet på Hisingen 2021.

Under våren har hon gett sig i kast med att producera en ny dokumentär. Den här gången föll valet på projektet Medeltidens värld, sedermera Äventyrslandet Kinnekulle.

– Jag har burit med mig den här historien länge och minns alla rubriker i NLT från den här tiden. Ämnet har legat och skvalpat inom mig sedan dess. Jag känner att jag inte fått något avslut. En frågeställning jag har i programmet är hur länge Medeltidens värld ska vara ett ”åh nej” i Götene kommun, trots att mer än tio år har gått, berättar hon.

Linnea Svensson har arbetat med dokumentären under våren. ”Jag hoppas att lyssnarna ska tycka att den är intressant”, säger hon.
Linnea Svensson har arbetat med dokumentären under våren. ”Jag hoppas att lyssnarna ska tycka att den är intressant”, säger hon. Foto: Jens Fritzson

Red på Arn-hajpen

I början av 2000-talet rådde det något av en turist-boom i Götene kommun. Många hade nämligen läst Jan Guillous populära böcker om Arn, där historien bland annat utspelar på Kinnekulle.

Många politiker ville därför helt enkelt slå mynt av Arn-hajpen och ”sätta Götene på kartan” genom att skapa en turistattraktion i form av en medeltidsby.

– Jag känner faktiskt en värme och ömhet för idén, det hade kunnat bli bra. Götene är inte ensamma om att vara en kommun ute på landsbygden som många unga väljer att flytta ifrån. I grund och botten ville politikerna kommunen väl. Tyvärr gick inte det, mest på grund av otur och att man saknade förmågan att göra en sådan satsning. Men man ville och det är behjärtansvärt i sig, menar Linnea Svensson.

Medeltidens värld invigdes 2008.
Medeltidens värld invigdes 2008. Foto: Jan Fleischmann

Fokuserar på arvet

Som bekant uteblev succén och allt slutade med skenande kostnader, vilda protester bland kommuninvånarna och att projektet uppmärksammades i tv-programmet Uppdrag granskning hösten 2012.

Linnea Svensson vill dock betona att hennes program är en dokumentär, inte en granskning.

– Det har redan gjorts granskningar kring alla turer och allt som blev fel. Min vinkel är mer hur politikerna och invånarna tar sig vidare efter sådant stort fiasko, som det ändå var. Folk är än i dag på sin vakt så fort det presenteras en ny idé i Götene eller på Kinnekulle. Det har många sagt till mig.

I november 2012, kort efter att Medeltidens värld var under lupp i tv-programmet Uppdrag granskning, gick många Götenebor ut i ett stort fackeltåg med destination kommunhuset. Med plakat och upprörda slagrop protesterade de mot flermiljonsatsningen. ”Satsa på våra barn istället för Arn”, stod det på ett plakat.
I november 2012, kort efter att Medeltidens värld var under lupp i tv-programmet Uppdrag granskning, gick många Götenebor ut i ett stort fackeltåg med destination kommunhuset. Med plakat och upprörda slagrop protesterade de mot flermiljonsatsningen. ”Satsa på våra barn istället för Arn”, stod det på ett plakat. Foto: Jan Fleischmann

"Viktigt för mig”

I programmet intervjuar hon bland annat politiker, representanter från Medeltidsföreningen Infensus och de tidigare NLT-reportrarna Göran Gustafsson och Emma Laurén, som skrev många artiklar i ämnet.

Hur var det för dig att göra en dokumentär i dina hemtrakter?

– Det var kul, men samtidigt speciellt. Jag ville inte att intervjupersonerna skulle få uppfattningen att ”nu kommer den där journalisten från Stockholm som ska göra innehåll på hur dumt det kan bli på landsbygden”. Ibland blir det en sån underton när stockholmare ska göra saker ute i landet. Jag tror och hoppas att jag inte har hamnat där – det har varit väldigt viktigt för mig.

Medeltidens värld lever – i bolagsform: ”Kommer att byta namn”
Äventyrsborgen revs i januari 2018.
Äventyrsborgen revs i januari 2018. Foto: Göran Gustafsson

Nästan en timme

Programmet, som är 53 minuter långt, sänds i P1 nu på tisdag och går även att lyssna på där poddar finns.

– Det känns pirrigt nu dagarna innan. Det tar enormt mycket tid att göra en dokumentär, mer än vad man tror. Det har blivit många sena kvällar på kontoret. Jag känner mig väldigt nöjd och är taggad på att folk ska få lyssna på den.

Hur tror du att den kommer tas emot?

– Jag hoppas att lyssnarna ska tycka att den är intressant. Den ger en inblick i hur det är att bo och leva på landsbygden med de utmaningar som finns. Jag hoppas att jag inte river upp några sår bland Göteneborna, snarare att de får förståelse och kan gå vidare. Kanske blir detta också ett slags avslut för Medeltidens värld.

Artikeltaggar

DokumentärerGöteneGötene kommun (org)KinnekulleLandsbygdNöje/KulturSveriges Radio P4

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.