Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen om Katedralskolan: ”En enhet som inte fungerar”

Publicerad:
Oppositionen i BUN i Skara med bl.a. Sammy Almedal, SD,  Tommy Schalén, M och
Oskar Granehed, M.
Oppositionen i BUN i Skara med bl.a. Sammy Almedal, SD, Tommy Schalén, M och Oskar Granehed, M. Foto: Elin Andersson

Långvariga problem i arbetsmiljön bland lärare och rektorer på Katedralskolan i Skara har tagits upp i barn- och utbildningsnämnden.

Oppositionen i form av M och SD är inte nöjda med hur ärendet hanteras, men hoppas ändå att det ska lösa sig.

– Om vi hade velat göra partipolitik av det här hade vi bara suttit tysta, och låtit skiten falla ner i knät på majoriteten, säger Oskar Granehed, moderat ledamot.

Problem i arbetsmiljön på Katedralskolan har eskalerat efter troligen flera års bekymmer för bland annat ett arbetslag och därmed flertalet individer som arbetar på skolan. Till NLT har källor kallat läget för ”tumultartat” och andra säger att det rör sig om allt för dåligt bemötande mellan vissa personer bland lärare och rektorer.

– Medarbetare har inte varit nöjda med rektors ledarskap och som grund för det har man angivit bland annat bemötande och ton och vanligt förekommande detaljstyrning. Rektorerna tycker att de fått lägga mycket tid på att hålla grundläggande ordning, har barn- och utbildnings förvaltningschef Elin Liljebäck Nilsson berättat för NLT.

Hon arbetar nu med att tillsammans med personalen ta fram förslag och en handlingsplan på vad som konkret kan göras för att förbättra situationen.

”Uppgift och ansvar”

Vid det senaste sammanträdet, som var extrainsatt, med barn- och utbildningsnämnden lämnade oppositionen flera förslag på hur problemen skulle kunna lösas.

– Om vi hade velat göra partipolitik av det här hade vi bara suttit tysta, och låtit skiten falla ner i knät på majoriteten. Men nämnden har en uppgift och ett ansvar. Situationen med arbetsmiljön på Katedralskolan måste fungera, säger Oskar Granehed som är moderat ledamot i nämnden.

Oskar Granehed, ledamot för Moderaterna i Skaras barn- och utbildningsnämnd.
Oskar Granehed, ledamot för Moderaterna i Skaras barn- och utbildningsnämnd. Foto: Elin Andersson

Hans partikollega är Tommy Schalén som har samma uppgift.

– Vi pratar om rena trakasserier och bestraffningar. Vi har hört mycket från lärarna och förvaltningschefen, men inte så mycket från rektorerna. Vi behöver få mer kunskap om vad det är det här handlar om och därför lade vi våra förslag. Men den politiska ledningen var inte intresserade av det utan vill hellre sitta på händerna, säger Schalén.

Tommy Schalén, M, är en av ledamöterna i nämden som fått arbetsmiljön på Katedralskolan ”i knät”.
Tommy Schalén, M, är en av ledamöterna i nämden som fått arbetsmiljön på Katedralskolan ”i knät”. Foto: Elin Andersson

”Halv verktygslåda”

Vid några tillfällen har det också uppfattats som tvivel från oppositionen gentemot förvaltningschef Elin Liljebäck Nilsson.

– Vi vill vara tydliga med att vi har fullt förtroende för henne och det arbete hon gör, men vi i nämnden har bara givit henne en halv verktygslåda för det här uppdraget. Det är som att ha en hammare men inga spik, menar Schalén.

Sammy Almedal, Sverigedemokraterna i Skara, menar att det är en enhet som inte fungerar.
Sammy Almedal, Sverigedemokraterna i Skara, menar att det är en enhet som inte fungerar. Foto: Elin Andersson

”Inte fungerar”

Andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden är Sverigedemokraternas Sammy Almedal som därmed också sitter i opposition tillsammans med Moderaterna.

– Jag har stort förtroende för det systematiska arbetsmiljöarbetet inom Skara kommun generellt, men här har vi en enhet där det inte fungerar. Vi tror att förvaltningschefens plan kommer att genomföras och att den kommer att ge vissa resultat. Det vore verkligen bra om det blir så, och vi hoppas att det ska fungera, säger han.

Lärares arbetsmiljö fråga för politikerna: ”Både kostsamt och helt orimligt”

Artikeltaggar

Elin Liljebäck NilssonKatedralskolanLärareModeraternaNämnderPolitikSammy AlmedalSkaraSkara KommunSkara kommunSverigedemokraternaUtbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.