Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna utsatt för hänsynslöst yxmord – mannen högg 20 gånger: ”Inget planerat dåd”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
En man i 45-årsåldern misstänks för mordet i Källby som ägde rum den 1 februari i år. Här syns den misstänkte mannen med blodiga kläder efter händelsen.
En man i 45-årsåldern misstänks för mordet i Källby som ägde rum den 1 februari i år. Här syns den misstänkte mannen med blodiga kläder efter händelsen. Foto: Polisen

Ett besinningslöst våld förekom när den mordmisstänkte mannen från Källby angrep en äldre kvinna i hennes bostad.

Rättsmedicinalverket uppger att kvinnan fått minst 20 slag och hugg mot huvudet – innan hon knivskars vid upprepade tillfällen i halsen.

– Dådet ska inte ha varit planerat, utan mannen har hört inre röster och följt dessa instinktivt, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Vid 14.30-tiden den 1 februari i år fick SOS Alarm samtal från den numera mordåtalade mannen i 45-årsåldern. Det första han sa till larmoperatören var att ”satan har dödat min mor”. Samtalet pågick i 25 minuter och under tiden skickades polispatruller och ambulans till den aktuella bostaden i Källby.

Under samtalets gång framkom att kvinnan utsatts för skador mot huvud och hals. En yxa samt en kniv ska ha använts. Mannen fortsatte att hävda att det var satans verk och att han hört inre röster vilket ledde till att han attackerade den äldre kvinnan.

När polisen kom till platsen säkrades först den misstänkte gärningsmannen. En polisinspektör såg genom köksfönstret en kvinna ligga blodig på golvet. Därefter tog sig poliserna in och säkrade resten av bostaden.

”Kvinnan ligger vid dörröppningen till köket. Under målsägaren ligger ett redskap som skulle kunna vara ett verktyg som använts vid brottet. När ambulanspersonalen senare tar sig in i bostaden konstateras att det inte finns några livstecken på kvinnan”, har polisinspektören uppgett i förhör.

Mannen, som hade tydliga blodspår på sina kläder, greps och togs med till polisstationen. Han anhölls senare misstänkt för mord.

Källbybo åtalas för brutalt mord – ska ha huggit närstående kvinna minst 20 gånger med köttyxa
Den misstänkte mannen ska enligt åklagaren ha utdelat minst 20 hugg med en köttyxa mot den avlidna kvinnan.
Den misstänkte mannen ska enligt åklagaren ha utdelat minst 20 hugg med en köttyxa mot den avlidna kvinnan. Foto: Polisen

"Varit medgörlig”

Den mördade kvinnan utsattes för ett brutalt våld. Rättsmedicinalverket har konstaterat att gärningsmannen med en köttyxa utdelat minst 20 slag och hugg mot huvudet på båda sidorna. Kvinnan ska därefter ha blivit huggen flera gånger i halsen med en kniv.

– Det är ett omfattande våld som kvinnan har utsatts för, inga tvivel om det. Mannen har sedan första förhöret medgett att han begått mordet, även om han i samband med häktningsförhandlingen varken ville erkänna eller förneka brottet, säger kammaråklagare Ylva Lundgren och fortsätter:

– Mannen har varit medgörlig från första början och har lämnat trovärdiga uppgifter om händelseförloppet. Det finns inte något särskilt motiv till händelsen, utan mannen har hört inre röster och följt dessa. Med andra ord finns det inga indikationer på att dådet var planerat.

Mannen ska även ha använt sig av en kniv i samband med det dödliga våldet.
Mannen ska även ha använt sig av en kniv i samband med det dödliga våldet. Foto: Polisen

Psykisk ohälsa

Den misstänkte mannen har lidit av psykisk ohälsa i flera år och Frivårdens personutredning visar att han blev sämre i sin sjukdom under vintern efter att han slutat medicinera.

Mannen har, efter begäran av åklagare och försvare, genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning och han bedöms ha begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

– Jag kommer troligtvis att yrka på att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård före fängelse. Men det är för tidigt att säga, vi får invänta rättegången som hålls den 12 juni, säger Ylva Lundgren.

Ylva Lundgren, kammaråklagare på Åklagarmyndigheten i Skövde.
Ylva Lundgren, kammaråklagare på Åklagarmyndigheten i Skövde. Foto: Sofia Sabel

”Som en autopilot”

Den misstänkte mannen har i polisförhör inte visat någon ånger till gärningen.

”Det jag kommer ihåg är att det var som att titta igenom någon annans ögon liksom, genom hela förloppet. Det var som en autopilot. Jag har aldrig gjort något sånt innan så jag har liksom svårt att ens minnas ju att man kan ha en sorts styrka till det, att man kan göra något sånt liksom”, har mannen uppgett.

Förhörsledaren: Vad var det för typ av autopilot?

”Ja, att det bara fanns en tanke framåt. Jag hade bara ett val, varje steg framåt var, jag vet inte hur man ska säga det, jag hade en utstakad väg, jag hade inget val liksom, det är så jag känner, jag säger inte, möjligheterna man har blir liksom bara en, det finns bara en väg framåt, det blir en autopilot liksom”.

Förhörsledaren: Vart slog du henne?

”Hela tiden i huvudet, jag vet att vi till slut hamnade närmare köksbordet där vi ramlade ner då. Det är också då att jag ser att blod börjar rinna ur henne då”.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFörhörHotKällbyPsykisk ohälsaRättsmedicinalverketSkövdeSOS AlarmÅklagareÅklagarmyndigheten

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.