Hoppa till huvudinnehållet

Källbybo åtalas för brutalt mord – dödade kvinna med köttyxa: ”Oprovocerad attack”

Publicerad:
En man i 45-årsåldern åtalas för att ha mördat en nära anhörig på en adress i Källby i vintras.
En man i 45-årsåldern åtalas för att ha mördat en nära anhörig på en adress i Källby i vintras. Foto: Sören Turesson

En man i 45-årsåldern från Källby har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för mord. Med en köttyxa ska mannen ha utdelat minst 20 slag och hugg mot en närstående kvinna. Hon avled till följd av de svåra skadorna.

Mannen bedöms ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och kommer sannolikt överlämnas till rättspsykiatrisk vård vid fällande dom.

Det var den 1 februari i år som polisen larmades till en adress i ett bostadsområde i Källby och anträffade en äldre mördad kvinna. I bostaden befann sig även den nu tilltalade mannen som kunde gripas under odramatiska former.

Mannen, som är nära anhörig till den döda kvinnan, häktades ett par dagar senare för mord på sannolika skäl, något han också medgav till. Han har under utredningen dessutom erkänt de faktiska omständigheterna och vidgår händelseförloppet.

På torsdagen lämnade kammaråklagare Ylva Lundgren in en stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt om mord på sannolika skäl.

Enligt stämningsansökan ska mannen med hjälp av en köttyxa ha utdelat minst 20 slag och hugg mot kvinnans huvud. Därefter ska mannen ha tagit stryptag på kvinnan och sedan med kniv huggit och skurit henne upprepade gånger i halsen.

”Gärningen har inneburit svårt lidande för målsäganden och varit särskilt hänsynslös då hon attackerats oprovocerat bakifrån i ett utdraget händelseförlopp av den fysiskt överlägsne XX (misstänkte) som utnyttjat målsägandens svårigheter att värja sig då han fortsatt att angripa henne med både strypvåld och kniv efter att han redan tillfogat henne multipla skador med köttyxan”, framgår i stämningsansökan.

Psykisk ohälsa

Den misstänkte mannen har lidit av psykisk ohälsa i flera år och Frivårdens personutredning visar att han blev sämre i sin sjukdom under vintern efter att han slutat medicinera.

Mannen har, efter begäran av åklagare och försvar, genomfört en stor rättspsykiatrisk undersökning och han bedöms ha begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Vid fällande dom kommer mannen sannolikt överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källbymordet – misstänkt erkänner omständigheter: ”Hållit fast vid sin historia”Misstänkt mördare kan lida av allvarlig psykisk störning: ”Han får idéer”Mordmisstänkt lider av psykossjukdom – slutade med medicinerna: ”Hörde röster”Åklagaren om misstänkta kvinnomordet: ”Har gjort intressanta beslag”Man häktad för misstänkt mord i Källby: ”De har en relation till varandra”Skola redo för barnens frågor efter misstänkt mord – Hugo, 7 år: ”Känns läskigt”Grannar skakade efter misstänkta mordet i Källby: ”Det känns overkligt”Tragedin berör hela orten – kyrkan i Källby håller öppet: ”Ser det som viktigt”

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättKällbyMordPsykisk ohälsaSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.