Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Efter alla turer – de tar över Idas brygga i Karlsborg

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Visit Karlsborgs VD Jarl Karlsson, kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Colling (M), kommunchef Kajsa Eriksson Larsson, näringslivsutvecklare Johan Almgren samt projektkoordinator Amanda Alexandersson.
Visit Karlsborgs VD Jarl Karlsson, kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Colling (M), kommunchef Kajsa Eriksson Larsson, näringslivsutvecklare Johan Almgren samt projektkoordinator Amanda Alexandersson. Foto: Åsa Lord

Efter att köpet av tomträtt, byggnader och inventarier från konkursboet efter Idas Brygga i Karlsborg AB blev klart inledde Karlsborgs kommun ett intensivt sökande efter entreprenörer med ambitionen att få igång verksamhet redan till årets sommarsäsong. Nu står tre entreprenörer i startgroparna för att starta upp sina verksamheter på området.

Jocke och Mia Cleryd som driver Tiveds lanthandel och Luripompa tar över tidigare Skoglunds där man kommer driva Luripompakonceptet, samt Idas Café som kommer att bli en tvillingsyster till Tiveds lanthandel.

– Vi hörde av oss till kommunen eftersom gamla Skoglunds med sin trädgård ju i princip är ett Luripompa, så det är det vi kommer köra här – lite annorlunda än i Tiveden men det ska vara glatt, lekfullt och familjevänligt. Det ska bli spännande, vi vet ju inte hur det är att driva ett Luripompa där det faktiskt finns folk, skrattar Jocke Cleryd.

Gamla Skoglunds öppnar helgen efter midsommar. Idas tidigare café hinner man däremot inte få igång innan sommaren är slut.

– Men i höst kommer vi öppna ett ställe som verkligen ska vara för Karlsborgsborna, med mat och bra viner, avslöjar Mia Cleryd.

Jobbat för en bra mix

Tiveds lanthandel och Luripompas Jocke och Mia Cleryd tar över Idas Café och Skoglunds.
Tiveds lanthandel och Luripompas Jocke och Mia Cleryd tar över Idas Café och Skoglunds. Foto: Åsa Lord

– Förutom Tiveds lanthandel som är här idag har vi också gjort klart med en aktör som kommer bedriva glassverksamhet, de heter Weras och kommer starta upp här i sommar, och så sent som igår, sent på eftermiddagen, gjorde vi klart med en ytterligare; Christian och Eugene Laveryd från Nya Hamnkrogen i Hjo, som kommer starta upp under juli månad i det som var Idas brygga restaurangen, avslöjar Johan Almgren, och fortsätter:

– Vi ser det som ett jätteviktigt område att det finns verksamheter på, inte bara för den stora mängden besökare vi har utan även för invånarna i Karlsborgs kommun som använder det här som sitt vardagsrum. Det känns jätteroligt att vi nu har tre stycken aktörer klara

Bakom köpet låg ett politiskt beslut, sedan har det varit en styrgrupp från kommunens utvecklingsgrupp som har jobbat med hela området.

– Men inte så praktiskt som Amanda Alexandersson, som är projektkoordinator för hela området, Johan Almgren som är näringslivschef och Jarl Karlsson utifrån besöksnäringen, säger kommunchef Kajsa Eriksson Larsson.

Det man arbetat hårdast med har varit att få fram en bra mix av aktörer till området och sammanlagt har över 20 olika intressenter diskuterats med.

Inte bara sommarsäsongen

Amanda Alexandersson konstaterar att det har varit ett pussel med många parametrar att beakta, för att få ihop det hela. Inte minst den ekonomiska stabiliteten och att få till en snabb säsongsstart.

– Det har minst sagt varit svårt, men vi lyckades med att få till liv och rörelse här på platsen redan nu säsong ett. Det är jätteviktigt ur ett besöksnäringsperspektiv med det går inte att förringa vikten för våra kommuninvånare. Det är här vi florerar.

– Det här är en plats många kommer till, man hamnar här framåt eftermiddagen oaktat om man varit i Tiveden, på Fästningen eller någon annanstans. Utmaningen har varit att titta på att, när den traditionella turistsäsongen är över, platsen ändå kan fortsätta ha en dragningskraft hit, året om, så att det genererar nytta för hela samhället och även skapar liv under den lite mörkare tiden på året också, säger Jarl Karlsson, och avslöjar att Visit Karlsborg under denna första säsong kommer att hjälpa till med uthyrning av kanoter och supar för att ytterligare öka aktiviteten på området.

Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Colling (M) är mycket nöjd med att området återigen kommer att bli en levande plats, vilket var anledningen till köpet.

– Ingångsvärdet för den politiska ledningen när vi tyckte att vi borde köpa byggnaderna berodde på att vi ville se liv och rörelse på den här platsen även fortsättningsvis. Det var ju lite i gungning, vad som skulle hända med området, som är så centralt och viktigt både för Karlsborgarna och för besöksnäringen. Jag tycker att det här gänget har gjort ett jättejobb, på den här korta tiden de har haft på sig, att få till det här på ett så bra sätt.

Artikeltaggar

ArbeteEntreprenörskapGlassHjoKarlsborgTived

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.