Hoppa till huvudinnehållet

Här vill det politiska styret att badhuset i Lidköping ska ligga – anklagas för seg styrning

Publicerad:
Ulrika Gartman Blom LidköpingModeraternas nya kommunalråd
Ulrika Gartman Blom LidköpingModeraternas nya kommunalråd Foto: Sören Turesson

Den politiska ledningen är sega i sin styrning av badhuset.

Det hävdar Gustav Edvinsson (S), oppositionsråd i Lidköping.

– Det finns ett förslag på onsdag, blev svaret från Ulrika Gartman Blom (M), som förordar en placering strax öster om Vänermuseet.

Det var under kommunfullmäktige i Lidbeckska huset under måndagen som Gustav Edvinsson ställde en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande, Ulrika Gartman Blom.

”Anser du, som främsta företrädare för den styrande minoriteten, att du tar ditt ansvar och för processen framåt för ett nytt badhus?”.

Underförstått så menar han att så inte är fallet. Genom att minoritetsstyret M, KD och L med V och SD som draghjälp, rivit upp det förra politiska styrets förslag om placering av badhus, så har man sinkat processen, menar han.

Tanken var då att badhuset skulle ligga intill utomhusbadet i delar av nuvarande Folkets park och på platsen där restaurang- och konferenslokalen Parketten ligger.

Beslut om badhus dröjer – oppositionens missnöje: ”Försenas med 12 till 20 månader”
Gustav Edvinsson (S) hävdar att det tar för lång tid med att komma till skott med ett nytt badhus och riktar kritiken mot Ulrika Gartman Blom (M).
Gustav Edvinsson (S) hävdar att det tar för lång tid med att komma till skott med ett nytt badhus och riktar kritiken mot Ulrika Gartman Blom (M). Foto: Thomas Kühnel

Var är de skarpa förslagen?

Detta förslag hade en bred politisk förankring sedan flera år, framhåller Gustav Edvinsson. Nu när det är upprivet så får man titta i stjärnorna efter beslutsmässiga nya förslag som gör att badhuset kan börja byggas, är inställningen.

– Det har funnits flertalet tillfällen då kommunstyrelsens ordförande hade kunnat lägga fram skarpa förslag för beslut om badhuset, men inte gjort det.

Ulrika Gartman Blom (M), menar tvärtom att nya styret rent allmänt har kommit med många förändringar och vad gäller badhuset så kan det behövas ett omtag,

– Det är mycket som tidigare inte framkommit. Det handlar om stora och viktiga beslut och det är inte konstigt alls om man tar tillbaks frågan och gör om för bästa resultat, säger hon.

Det politiska minoritetsstyret vill gå vidare med förslag B som innebär att badhuset placeras öster om Vänermuseet och bakom IP Framnäs. I dag är platsen ett område med träd och buskar.
Det politiska minoritetsstyret vill gå vidare med förslag B som innebär att badhuset placeras öster om Vänermuseet och bakom IP Framnäs. I dag är platsen ett område med träd och buskar.

Intill museet

På kommunstyrelsen i morgon den 31 maj, finns ett ordförandeförslag framme där det politiska minoritetsstyret pekar ut en placering för badhuset. Förslaget är att gå vidare med en ny plats strax öster om Vänermuseet.

Förslaget innebär även att det tillsätts en politisk styrgrupp och att alla partier representeras i badhusfrågan. Ulrika Gartman Blom (M) vill även att kommundirektören ges uppdraget att undersöka om projektet kan genomföras i något av kommunens bolag.

Se förslagen för placering av badhus på Framnäs – vad ska politikerna välja?

Lite mer om förslaget

Ett nytt förslag som ska behandlas den 31 maj i kommunstyrelsen förordar en placering av ett nytt badhus strax öster om Vänermuseet.

Det kan finnas olika varianter på hur byggnaden sedan ska placeras på platsen. Exempelvis skulle det kunna dockas in i Vänermuseet.

Innan beslut kan fattas så måste det utredas om industrierna i närheten innebär något hinder för byggnation och om det går att få strandskyddsdispens.

I förslaget ingår att skapa en politisk styrgrupp för att få så bred politisk delaktighet som möjligt.

Styrgruppen föreslås bereda frågor inför kommunstyrelsens arbetsutskott som handlar om budget, upphandlingsform, om byggnation ska ske inom ett bolag eller inte och själva innehållet i badhuset.

I väntan på nytt badhus vittrar det gamla sönder: ”Uppdraget är att lappa och laga”

Artikeltaggar

BadanläggningarFramnäsGustav EdvinssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLidbeckska husetLidköpingPolitikUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.