Hoppa till huvudinnehållet

Cykelleder och pumptrack i Kinnekullebacken – en vattendelare bland invånarna

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Så här kan Kinnekullebacken komma att förändras. Flowleder innebär cykelleder som slingrar sig nedför. Skissen är gjord av en konsult från Isaberg.
Så här kan Kinnekullebacken komma att förändras. Flowleder innebär cykelleder som slingrar sig nedför. Skissen är gjord av en konsult från Isaberg.

Om ett år kan cykelleder och en pumptrackbana komma att anläggas i Kinnekullebacken.

Idel hurrarop och high fives? Nja, satsningen är en vattendelare bland invånarna.

I måndags bjöd Götene kommun in allmänheten till en medborgardialog i Centrumhuset för att visa skisser och berätta mer om förslaget.

Ett 50-tal kom för att titta, diskutera och ge sin syn på saken kring den eventuella satsningen i den tidigare slalombacken.

Vid NLT:s besök var det flera kritiska synpunkter, främst ur trafik- och miljösynpunkt, som vädrades.

– Det är redan i dag väldigt mycket trafik på den lilla vägen. Ska man köra bil från stan för att cykla när det finns närmare ställen att ha det på? Då tänker man inte på miljön, säger en person.

– Det är härligt att sitta och titta ut där, samtidigt som det är tyst. Att vi ska ha en lekplats i Kinnekullebacken tycker jag inte om, säger en annan.

Kinnekullebacken.
Kinnekullebacken. Foto: Jens Fritzson

Uppdrag från politiken

Det var i fjol som kommunstyrelsen beslutade att en fördjupad förstudie skulle göras. Den är igång och väntas vara klar efter sommaren.

Arbetsgruppen, med kommunutvecklaren Julian Thorin i spetsen, har lagt krut på att kombinera det rörliga friluftslivet med planerade insatser som främjar den biologiska mångfalden i Kinnekullebacken. Exempel på det sistnämnda är att skapa ytor för ängsmiljöer och pollinatörer och andra insekter.

Ett tydligt uppdrag i förstudien är att samla in synpunkter och inspel kring cykelleder och pumptrackbana i området.

– Synpunkterna vi får in från medborgardialogen kommer vi att sammanställa i rapporten till politiken, säger Juliane Thorin.

Gamla slalombacken kan få nytt liv: ”Många har hört av sig om downhill-cykling"
Syftet med satsningen är att stärka friluftslivet och besöksnäringen i kommunen.
Syftet med satsningen är att stärka friluftslivet och besöksnäringen i kommunen. Foto: Anders Hanson

Politikerna avgör

I slutändan är det kommunstyrelsen som beslutar om planerna ska förverkligas eller inte. Frågan kommer att tas upp vid ett sammanträde i höst.

Om kommunstyrelsen säger ja till projektet kan anläggningsarbetet starta 2024.

Vid medborgardialogen mötte Juliane Thorin besökare som både är för och emot projektet.

– Vi har träffat cykelintresserade personer som tycker att det här är en bra idé och ser en stor potential, samt de som är kritiska till detta.

Vad kan den här satsningen kosta?

– Det ska förstudien visa. Den föreslagna sträckan för cykelleder är 2,8 kilometer och meterpriset är mellan 400 och 1 000 kronor. I kommunens investeringsbudget för 2024 finns ett förslag om att avsätta två miljoner kronor, men det förutsätter att kommunstyrelsen säger ja i höst.

Tänkt material i den planerade pumptrackbanan i Kinnekullebacken är grus, och inte asfalt.
Tänkt material i den planerade pumptrackbanan i Kinnekullebacken är grus, och inte asfalt. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

FriluftslivGötene kommunKinnekullePolitik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.