Hoppa till huvudinnehållet

Lärares arbetsmiljö fråga för politikerna: ”Både kostsamt och helt orimligt”

Publicerad:
Katedralskolan är gymnasieskolan i Skara.
Katedralskolan är gymnasieskolan i Skara. Foto: Elin Andersson

Arbetsmiljön för lärare och rektorer på Katedralskolan i Skara har under en längre tid beskrivits som undermålig för flertalet individer.

Detta har nu blivit en politisk dragkamp i barn- och utbildningsnämnden sedan de började titta närmare på problemen.

– Det finns ett systematiskt arbetssätt för att åtgärda detta genom de tjänstepersoner vi har, säger nämndens ordförande Anna Helgesson (S).

Problem i arbetsmiljön på Katedralskolan har eskalerat efter troligen flera års bekymmer för bland annat ett arbetslag och därmed flertalet individer som arbetar på skolan. ”Tumultartat” har en källa beskrivit det som till NLT och andra säger att det rör sig om bemötande mellan lärare och rektorer.

– Medarbetare har inte varit nöjda med rektors ledarskap och som grund för det har man angivit bland annat bemötande och ton och vanligt förekommande detaljstyrning. Rektorerna tycker att de fått lägga mycket tid på att hålla grundläggande ordning, berättar barn- och utbildnings förvaltningschef Elin Liljebäck Nilsson som efter ett tidigare uppdrag från nämnden i fråga spenderat allt mer tid på Katedralskolan för att sätta sig in i problemen.

Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för barn- och utbildning i Skara.
Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för barn- och utbildning i Skara. Foto: Elin Andersson

Tre rektorer

Hon säger sig ha sett att en stor andel av personalen har en nyanserad bild av vad som är bra på skolan och vad som behöver utvecklas.

– Sedan finns det de som tycker att det redan är bra, och andra som tycker motsatsen. En synpunkt var att rektor var osynlig på skolan och när den då började gå ut i cafeterian varje morgon så trodde någon annan att det var för att kontrollera vilken tid lärarna kom till jobbet, beskriver Liljebäck Nilsson som ett exempel.

En av skolans tre rektorer har fått en kränkningsanmälan mot sig, då medarbetare känt sig misskrediterad eller missgynnad.

– Det är allvarligt om det varit en kränkning. Det ska utredas och sedan måste vi kunna säga hur det inte ska hända igen, om så är fallet, säger skolchefen.

”Samtala”

Frågan om arbetsmiljön på Katedralskolan har hamnat på politikernas bord i barn- och utbildningsnämnden. På det ordinarie sammanträdet i maj presenterades skolchefens genomlysning och förslag till åtgärder.

– Man måste samtala med varandra och inte om varandra. Det ska skapas förslag vad vi konkret kan göra för att få en bättre arbetsmiljö inom organisationen innan jag fattar beslut om det, men jag ser att det finns behov av ett konsultstöd för både individer och grupper, säger Liljebäck Nilsson.

I inledningen av veckan hölls även ett extrainsatt sammanträde med barn- och utbildningsnämnden. Oppositionen hade då tagit med sig några lärare från skolan till mötet, men dessa kunde inte närvara vid det faktiska mötet efter en omröstning.

– Det är inte brukligt att ta in lärare till nämnden, säger ordförande Anna Helgesson (S).

Entrén till Katedralskolan i Skara där lärare och rektorer är intrasslade i en arbetsmiljötvist.
Entrén till Katedralskolan i Skara där lärare och rektorer är intrasslade i en arbetsmiljötvist. Foto: Elin Andersson

”Det finns sätt”

Oppositionen föreslog fyra punkter för att få en annan väg framåt, att en handlingsplan och en akut handlingsplan, samt att inga beslut skulle fattas under tiden dessa tas fram och att rektorerna skulle kunna gå hem med lön fram till första oktober då den sista planen skulle presenteras.

– Vi röstade om detta och nämnden kom fram till att några ytterligare åtgärder än det som redan pågår inte behövs. Det finns ett systematiskt arbetssätt för att åtgärda detta genom de tjänstepersoner vi har. Att sätta igång ytterligare och så lika utredningar vore både kostsamt och helt orimligt, säger Anna Helgesson.

– Det skulle kosta oss ungefär 1,9 miljoner kronor att ersätta tre rektorer i fyra månader med konsulter, som dessutom skulle göra jobbet med kort varsel på kort tid. Och om man inte har någon ledning på plats kan man heller inte påbörja förändringsarbetet, säger förvaltningschef Elin Liljebäck Nilsson.

”Splittrad bild”

För de sex partierna i majoriteten ser oppositionens förslag ut som ett försök att runda de skolledare som finns anställda av Skara kommun, men nämnden kan själva bara fatta beslut om förvaltningschefen som i sin tur har ansvar för rektorer som anställer medarbetarna.

Ytterligare ett förslag från oppositionen kom från Tommy Schalén (M). Han motiverade sig så här ”Med anledning av den oklara, problematiska och splittrade bild samt den oro som finns kring arbetsmiljön på Katedralskolan som till viss del grundar sig på information via informella kontakter, men också förvaltningschefens redovisningar och förslag till ”vägen framåt”. Behöver nämndens ledamöter, löpande hålla sig personligt informerade, om hur skolans ledningsutveckling följs upp och utvecklas samt för att kunna vidta åtgärder genom nämndbeslut vid behov.”

Anna Helgesson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Skara kommun.
Anna Helgesson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

Beslut före sommaren?

– Det förslaget avslogs också. Majoriteten tror att det skulle försämras ytterligare om vi också skulle springa runt bland lärarna. Nämnden var på studiebesök på Katedralskolan så sent som i december, och vi kommer göra det igen men inte på det här viset, menar Anna Helgesson.

Hur arbetsmiljön på Katedralskolan ska förbättras kommer att presenteras i en åtgärdsplan och beslut fattas rimligen före sommaren som en förberedelser inför nästa läsår.

Uppåt för Katedralskolan i årets val: ”Skaraungdomar väljer oss i första hand”

Artikeltaggar

Anna HelgessonÅtgärderBeslutElin Liljebäck NilssonKatedralskolanLärareNämnderPolitikSkaraSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.