Hoppa till huvudinnehållet

Tunga artister uppträder när Vara konserthus jubilerar – se hela listan här

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Danny Saucedo gästar för första gången Vara Konserthus
Danny Saucedo gästar för första gången Vara Konserthus Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Danny Saucedo, Ola Salo och Marika Carlsson.

Det är bara några av de artister som uppträder när Vara konserthus firar 20 år.

– Det är en unik möjlighet för publiken att ta del av hela vår verksamhet och historia i koncentrerad form, säger projektledare Malin Lorentzson Sjölin.

Mellan 5 och 8 oktober kommer Vara konserthus att sprudla av liv, musik och överraskningar. Konserthusets 20-årsjubileum ska firas med underhållning för alla.

– Vi ser fram emot att få skapa en mötesplats under fyra dagar. Det är en unik möjlighet för publiken att ta del av hela vår verksamhet och historia i koncentrerad form, säger projektledare Malin Lorentzson Sjölin i ett pressmeddelande.

De fyra dagarna kryddas med många överraskningar i huset. Spontandans, överraskningsmingel och andra festligheter ska locka besökare att stanna och uppleva mer än enbart en konsert.

Göteborgs symfoniker har haft Vara konserthus som sin andra scen under 20 år.
Göteborgs symfoniker har haft Vara konserthus som sin andra scen under 20 år. Foto: Ina Sollander

Festivalen inleds på torsdagen med Göteborgs symfoniker. De har under de senaste 20 åren haft Vara konserthus som sin andra scen. Tillsammans med den kanadensiska dirigenten Barbara Hannigan och trombonisten Christian Lindberg som solist ger de en storslagen och pampig konsert.

Även föreställningen D.I.S.C.O hålls på torsdagen. Nio dansare och en DJ hyllar utelivet med allt vad det innebär.

Nox Borealis bjuder på en annorlunda show på fredagen. Med publiken liggande på golvet visar de norrsken ackompanjerade med musik vid fem tillfällen.

Mattias Landæus och Daniel Boyacioglu medverkar i Bohuslän big bands konsert som går under namnet Äkta Vara.
Mattias Landæus och Daniel Boyacioglu medverkar i Bohuslän big bands konsert som går under namnet Äkta Vara. Foto: Pressbild
Stand up-komikern Marika Carlsson bjuder upp åskådarna på scen.
Stand up-komikern Marika Carlsson bjuder upp åskådarna på scen. Foto: Pressbild

Bohuslän big band – konserthusets storband – framträder också de på fredagen, liksom Danskompaniet Spinn och stand up-komikern Marika Carlsson. Under hennes föreställning ges besökaren möjlighet att själv uppträda.

Lördagen inleds med familjeföreställningar och skoj för både stora och små. I Sparbanken Blackbox ges en klassisk konsert, Vivaldi recomposed, där publiken får uppleva klassisk musik kombinerat med akrobatik.

– Detta blir en riktig kalasdag, där både konserthuset och torget utanför fylls med festliga aktiviteter, säger Malin Lorentzson Sjölin.

Festivalens stora dragplåster är Danny Saucedo som ger en konsert på lördagskvällen. Detta blir första gången han besöker Vara konserthus.

Det persiska bandet Abjeez avslutar lördagsfestligheterna.

123 Schtunk inleder festivalens sista dag.
123 Schtunk inleder festivalens sista dag. Foto: privat
Ola Salo avslutar Vara konserthus’ jubileumsfest.
Ola Salo avslutar Vara konserthus’ jubileumsfest. Foto: Henrik Montgomery/TT

Festivalens sista dag inleds med teatergruppen 123 Schtunk. Bohuslän big band framträder ytterligare en gång och ger en jubileumskonsert som speglar två decennier av samarbete med konserthuset.

20-årsfestivalen avslutas med en konsert av Ola Salo och Christopher Dompan Dominique.

Jubileumsfestivalen möjliggörs bland annat genom en donation från Sten A Olsson stiftelse och kan därför sänka biljettpriserna rejält.

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att delta i festivalen och även kunna gå på flera akter. Biljettpriset kommer att ligga på 100 kronor för de flesta av programpunkterna och 300 kronor för de större popakterna. Ett vanligt biljettpris hade varit minst dubbelt så dyrt, säger Malin Lorentzson Sjölin.

– Ta chansen att prova något du inte vanligtvis går på. Publikens jubel under föreställningarna och de där glansiga, lyckliga ögonen man möts av efter en kulturupplevelse – det finns ingenting som slår det, säger Malin Lorentzson Sjölin.

Malin Lorentzson Sjölin.
Malin Lorentzson Sjölin. Foto: Privat

Artikeltaggar

MusikNöjeNöje/KulturTeaterVaraVara kommunVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.