Hoppa till huvudinnehållet

När Inger fick besked om att hon får folkhälsopriset: ”Tur att jag sitter ner”

Publicerad:
Inger Skoglund får årets Folkhälsopris för sina insatser att dra igång och ansvara för mötesplatsen Guldkornet som arrangeras varannan tisdag.
Inger Skoglund får årets Folkhälsopris för sina insatser att dra igång och ansvara för mötesplatsen Guldkornet som arrangeras varannan tisdag. Foto: Åsa Mwansa

Inger Skoglund får årets Folkhälsopris för sitt engagemang för mötesplatsen Guldkornet. Hon drog igång träffarna 2019 via SPF Seniorerna Varabygden och hållit i trådarna sedan dess.

– Men jag har haft väldigt god hjälp av styrelsen och framför allt ordförande Lars-Olof Lundén, säger hon.

Inger Skoglund och maken Uno flyttade till Vara för nästan exakt fem år sedan efter att ha bott ett 60-tal år i Malma. Under de yrkesverksamma åren åkte de åt varsitt håll för att jobba, Uno till Nossebro och Inger till Vara.

– För mig var det naturligt att flytta till Vara. Jag känner fler här, både kollegor och andra, säger hon.

Hon ordnade träffar även i Nossebro och fick faktiskt ta emot folkhälsopriset där också, för tio år sedan. När flyktingströmmen kom 2015 var hon också mycket engagerad och jobbade bland annat med SFI.

Fria händer

När hon hade flyttat till Vara dröjde det inte länge innan hon fick påstötningar.

– En tidigare kollega sa att ”Nu när du har återvänt till brottsplatsen så får du allt engagerad dig, nu får du gå med i SPF”, berättar Inger och skrattar.

Så blev det. Hon fick fria händer att organisera träffar för seniorer, och det var viktigt för henne att alla skulle känna sig välkomna.

– Så att folk inte tror att det bara är till för de som bor på ett äldreboende, utan för alla seniorer. Det handlar om att komma ut, knyta kontakter, fika ihop och umgås.

Hon letade efter lokaler och hamnade till slut på Solgården där hon togs emot med öppna armar. Många hörde sedan av sig och ställde upp som frivilliga, vilket Inger är mycket tacksam för. Nu är de 30 plus några reserver. Inger har på senare tid även samarbetat med Studieförbundet Vuxenskolan.

Med några avbrott under pandemin har det varit träffar varannan tisdagseftermiddag höst och vår sedan slutet av augusti 2019. Det har varit mycket jobb, men Inger menar att det har varit roligt och att hon faktiskt tycker att hon får energi.

Första Guldkornet i augusti 2019 lockade 87 personer.
Första Guldkornet i augusti 2019 lockade 87 personer. Foto: Åsa Mwansa

Det viktiga med träffarna har varit just att träffas och bryta ensamheten som många känner, men det har också varit någon form av program som föreläsningar eller musikunderhållning varje gång. Och träffarna har varit välbesökta från första stund.

– Vid invigningen tänkte jag att det kanske skulle komma ett 50-tal, men vi blev 87, och när vi avslutade med midsommarfirande förra året sa jag att vi får baka tårtor till 70 personer, möjligtvis 80. 116 kom.

Blev chockad

Folkhälsopriset om 5 000 kronor delas årligen ut till någon eller några som har gjort något för att förbättra folkhälsan för fler än en person. Inger Skoglund uppfyller med råge de kriterierna och kommer att få motta utmärkelsen under Nationaldagsfirandet vid Vara utomhusbad den 6 juni.

– Det är tur att jag sitter ner, sa jag när jag de ringde. Jag blev riktigt chockad. Det är väl kanske min generation att vi har lite Luther som sitter på axlarna: ”Har jag gjort nog, eller skulle jag göra mer?” Men nu har jag smält det, säger Inger Skoglund.

I november 2021 besökte kommunpolis Kristoffer Hjelm Guldkornet för att bland annat prata om hur man skyddar sig mot bedrägerier.
I november 2021 besökte kommunpolis Kristoffer Hjelm Guldkornet för att bland annat prata om hur man skyddar sig mot bedrägerier. Foto: Åsa Mwansa

Artikeltaggar

Kristoffer HjelmMänskligtNossebroSolgårdenSPF SeniorernaStudieförbundet VuxenskolanUtmärkelserVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.