Tvisten fortsätter – Solåker överklagar igen: ”Viktig fråga principiellt”

Publicerad:
Den rättsliga tvisten mellan Solåker Pedagogik och Essunga kommun fortsätter. Foto: Felicia Stadling

Den segdragna tvisten mellan Solåker pedagogik och Essunga kommun fortsätter. Nu överklagas beslutet från förvaltningsrätten, där Solåkers överklagan avslogs, till kammarrätten.

– Det är en viktig fråga rent principiellt, säger Mattias Elfström, juridiskt ombud.

Turerna har varit många i tvisten mellan Solåker pedagogik och Essunga kommun angående ersättningen från kommunen för åren 2020 till 2022. Efter att Solåkers överklagan fått avslag i förvaltningsrätten gick ärendet till kammarrätten, som konstaterade att ett formellt fel begåtts i förvaltningsrätten och beslutade att prövningen skulle göras om. När förvaltningsrätten åter prövade ärendet så avslogs överklagan på nytt.

Det är detta avslag som nu överklagas till kammarrätten.

– Vi väljer att fortsätta processen då vi tycker det finns så mycket felaktigheter i besluten över de tre år det gäller. Det är också en viktig fråga principiellt som gäller alla fristående huvudmän, konstaterar Mattias Elfström från Juristfirman Vide som representerar Solåker i den rättsliga tvisten.

Individuella beslut

För de fristående huvudmännen kan beslut komma att prövas på olika sätt. Antingen genom en fullständig prövning, där domstolen inte bara avgör vad som är rätt eller fel utan också kan besluta om en annan summa, eller genom en begränsad prövning där domstolen antingen bifaller eller avslår överklagan och skickat tillbaka ärendet till kommunen för nytt beslut.

– Vi vill ha en fullständig prövning, det är vad vi yrkar på i kammarrätten. Och finner de att förvaltningsrätten har fel så blir ärendet tillbakaskickat igen, säger Elfström.

Det finns en diskussion på riksnivå mellan SKR och Friskolornas Riksförbund där man tycker att domstolarnas bedömningar av liknande ärenden är restriktiv. Det gör också tvisten mellan Solåker och Essunga kommun intressant ur ett riksperspektiv.

Men om det handlar om individuella bedömningar, kan ett domslut då bli prejudicerande?

– För att det ska bli prejudicerande behöver det ju komma till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu är det kammarrätten som avgör, och om de kommer fram till att förvaltningsrätten gjort rätt så kan vi i så fall överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Elfström.

Vilka tidsperspektiv handlar det om framåt?

– Det är en lång process. Först gäller det att få prövningstillstånd av kammarrätten, och bara den handläggningstiden är ett par månader. Så tyvärr riskerar det att dra ut på tiden.

Vilka är chanserna att ärendet tas upp i kammarrätten?

– Det är svårt att säga. Jag bedömer möjligheterna till framgång som goda, annars skulle jag inte rekommenderat att gå vidare. Min bedömningar är att domarna från förvaltningsrätten inte beaktat viktiga omständigheter.

Och om det inte blir något prövningstillstånd?

– Också det beslutet kan överklagas. Men hur vi gör i det läget har vi inte diskuterat, utan det tar vi om situationen uppstår.

Domstolen avslog Solåkers överklagan: ”Tråkigt”Kammarrättens dom om Solåker: Ta upp ärendet på nyttTvist om Solåker kvarstår – överklagat beslut tre år i rad: ”Inget vi önskar”Utbildningsnämndens nya ordförande om konflikten: ”Jag ser framåt”Malmberg (C) om Solåker: ”Fattat ett beslut som vi tror är rätt”Tvist om Solåker tas upp i kammarrätten – oense om ersättningen

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEssunga kommunHögsta förvaltningsdomstolenMattias ElfströmÖverklagandenPolitikSolåker

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare