Mobilbråk ledde till grova våldsbrott – nu åtalas misstänkte mannen från Skara

Publicerad:
Den misstänkte mannen ska ha använt sig av en butterflykniv i samband med händelsen. Foto: Polisens förundersökning

Ett bråk om en trasig mobilladdare eskalerade och slutade med att en man i 30-årsåldern blev misstänkt för grov misshandel och två fall av grovt olaga hot. Nu har Skarabon åtalats.

– Det var två, tre knytnävsslag över käften, resten var slag med handflatan och därefter så spottade han mig rätt i ansiktet, säger den drabbade kvinnan i förhör.

På kvällen den 30 april, alltså på valborgsmässoaftonen, larmades tre polispatruller till en bostad i Axvall. Strax innan hade ett larm inkommit till SOS där det framgick att en man i 30-årsåldern varit våldsam mot hans flickvän. Det ska även ha kommit uppgifter om att anhöriga till kvinnan blivit hotade.

När den första polispatrullen anlände var den misstänkte mannen fortsatt stökig och han belades med handfängsel. Därefter lugnade mannen ner sig och snart började patrullerna få en bild över vad som hänt på platsen.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, ska ha suttit och tittat på tv tillsammans med en familjemedlem när den numera åtalade Skarabon stormade in i rummet. Mannen anklagade sin flickvän att ha förstört hans mobilladdare.

Skarabo häktad – ska ha misshandlat sambon och hotat kvinnans närstående

Fysiskt våld

Den hetsiga diskussionen övergick till fysiskt våld där mannen började med att trycka upp mobilen i ansiktet på kvinnan. Följande uppgifter har framkommit vid polisens förhör med målsäganden:

”Jag tog då tag i telefonen och slängde den på golvet, bakom soffan. Han tog då tag i mig och slängde ner mig på backen, slog mig, drog mig i håret och tog strypgrepp. Han släppte inte”.

I samma veva reagerade kvinnans anhörig som försökte få mannen att sluta. I stället blev personen nedtryckt i soffan och samtidigt hotad med en batong och en butterflykniv.

I bostaden har ytterligare en anhörig till kvinnan befunnit sig. När denne kom till rummet ska mannen ha riktat kniven mot målsägandens hals.

Skarabon i 30-årsåldern har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt.
Skarabon i 30-årsåldern har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Drabbades av andnöd

Våldet mot den unga kvinnan ska ha fortsatt en stund innan mannen till slut lugnade ner sig. Kvinnan ska ha fått sårskador, smärta, svullnad, blåmärken och drabbats av andnöd av misshandeln. Hon behövde dock inte föras till sjukhus med ambulans.

”Sen satt vi och pratade och då var det lugnt. Polisen kom och jag sade till honom att hålla sig lugn. Polisen pratade med honom genom fönstret. Då ska han (misstänkte mannen) frågat polisen om de har en husrannsakan. Därefter låste jag upp dörren för polisen”, har kvinnan uppgett.

Skarabon har sedan händelsen varit frihetsberövad. Under fredagen väckte assistentåklagare Martina Lidefeldt åtal mot mannen som på sannolika skäl misstänks för grov misshandel och två fall av grovt olaga hot.

"Brottet bör bedömas som grovt efter att NN visat särskild hänsynslöshet och råhet då han angripit målsäganden med ett livsfarligt vapen (kniv) samt tagit strypgrepp. NN begick gärningen med uppsåt”, framgår i åklagarens ansvarsyrkande.

Mannen förnekar misshandeln av flickvännen samt ett av de hot som riktats mot kvinnans anhöriga. Däremot erkänner han det andra hotet.

Artikeltaggar

ÅtalAxvallBrott, lag och rättHotMisshandelOlaga hotSkaraSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare