Lidköpingsbo försökte locka barn till sin bil med godis – åtalas: ”Kommer vara tyst”

Publicerad:
En Lidköpingsbo i 45-årsåldern misstänks för att ha försökt locka med sig barn med godis. Nu åtalas han vid Skaraborgs tingsrätt för olaga förföljelse. Foto: Privat

En Lidköpingsbo misstänks för att ha försökt locka med sig ukrainska barn i en bil genom att ge dem godis.

Händelserna ska ha inträffat vid flera tillfällen.

Nu åtalas mannen vid Skaraborgs tingsrätt.

Mellan den 20 april och 16 maj förra året misstänks en Lidköpingsbo i 45-årsåldern för att ha sökt och försökt ta kontakt med ukrainska barn vid ett flyktingboende.

Bland annat ska mannen ha erbjudit choklad och frågat en kille om han, tillsammans med andra barn, skulle vilja följa med till hans bil. Ett par dagar senare ska han ha återvänt till boendet och återigen försökt locka med sig killen.

Uppgifter: Mannen anklagades för att locka barn med godis – släpps på fri fot

Den här gången ska mannen dessutom ha lagt sin hand på pojkens ena arm.

”Han sa ’Hej AAA (pojkens namn, reds anm) ska vi åka så kan jag visa dig hur jag reparerar en bil’”, berättar pojken i förhör.

Han ska sedan blivit erbjuden en chokladkaka.

Chokladkakan som mannen påstås ha försökt locka barnen med.
Chokladkakan som mannen påstås ha försökt locka barnen med. Foto: Polisen

Fångas på bild

Mannen beteende väcker uppmärksamhet och han fotograferas av de boende, men enligt mannen är det dock inte han som figurerar på bilderna.

”Jag vet inte. Jag bär inte vitt på mig utan svart”, säger mannen i ett initialt förhör.

I samma förhör förnekar mannen till att ha försökt locka med sig barnen.

”Jag vill bara säga att jag skulle aldrig i mitt liv göra någon illa, döda någon eller kidnappa någon. Hur skulle det kännas om någon tog mitt barn liv? Jag skulle inte kunna leva vidare”, säger han.

Släpptes

Lidköpingsbon begärdes häktad i maj förra året vid Skaraborgs tingsrätt för två försök till människorov, men rätten ansåg inte bevisläget tillräckligt starkt och mannen försattes på fri fot.

Dagarna efter ska han dock återigen ha befunnit sig vid flyktingboendet, något som ska ha skrämt barnen.

Utredningen mot Lidköpingsbon har pågått närmare ett år, men nu har kammaråklagare Jakob Holmberg väckt åtal mot mannen om olaga förföljelse.

Mannen förnekar brott, men i förhör från april i år valde han att inte kommentera majoriteten av förhörsledarens frågor.

”Jag kommer att vara tyst”, säger mannen om och om igen till frågor kommer om misstanken om att han åkt till flyktingboendet dagen efter häktningsförhandlingen.

”Jag har aldrig någonsin kört en sådan där bil eller att jag ska ha kört så långsamt eller att jag ska ha kidnappat någon”, säger han.

I bevisningen mot mannen ska det bland annat finnas vittnen, inpasseringsuppgifter som visar att han inte arbetat eller varit ledig när gärningarna ska ha ägt rum. Han har blivit utpekad vid fotokonfrontationer samt de bilder som tagit av honom vid brottsplatsen.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättFörhörHotLidköpingSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare