Hoppa till huvudinnehållet

Kompisar sedan 40 år – nu ska Bettan och Lotta turnera igen: ”Varit så upptagna i alla år”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg längtar efter att åka på turné tillsammans.
Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg längtar efter att åka på turné tillsammans. Foto: Christian Norling

För 40 år sedan lärde Lotta Engberg känna Elisabeth ”Bettan” Andreassen på Chinateatern i Bosse Parneviks revyparty. För 20 år sedan jobbade de ihop senast, men har under alla år umgåtts som vänner och sjungit hemma vid flygeln.

– När frågan kom om vi ville åka på turné tillsammans, så javisst, säger Lotta.

De ger sig av på en julturné i slutet av november och den 1 december kommer de till Vara konserthus. Lotta Engberg ser särskilt mycket fram emot att få sätta sig i en bil tillsammans med goda vännen Bettan och besöka publiken.

– Jag har ju slutat turnera, jag är ju bara tv-tant nuförtiden. Men nu blir det av intensivt under november och december. Det blir en smak av julen, men på något vis ska vi paketera våra schlagerlåtar på ett annorlunda sätt, säger Lotta Engberg till NLT.

Sen menar hon att folk inte vet vilken fantastisk sångerska Bettan är.

– Hon är ju bara i Norge och sjunger hela tiden. Det är musikaler, det är Grieg, hon kan sjunga opera och The Prayer. Och så är hon musikant med gitarr och ståbas. Så vi tänker blanda ihop det här och sjunga tillsammans, säger Lotta.

De tänker även berätta om resan de har gjort tillsammans under åren de har jobbat ihop och varit vänner.

– Vikten av att ha en vän att hålla i handen. Det är fint och otroligt mycket skratt, men det är klart att det finns sorg också. Då är det skönt att ha någon att gråta med, säger Lotta.

Det är 20 år sedan Bettan och Lotta hade en krogshow tillsammans, då även Kikki Danielsson var med.
Det är 20 år sedan Bettan och Lotta hade en krogshow tillsammans, då även Kikki Danielsson var med. Foto: Pressbild

Även Bettan välkomnade förslaget och ser fram emot att turnera med Lotta.

– Äntligen säger jag! Vi är ju två arbetsmyror, men vi har varit så upptagna i alla år. Vi har velat jobba ihop men har aldrig haft tid. Men nu jäklar, säger hon.

Hon tänker att hon för egen del gärna vill höra traditionella jullåtar på en julkonsert, och det lovar hon att publiken ska få.

– Sen kommer jag med lite klassisk reperertoar och musikal. Kanske lite Edvard Grieg och kanske Gabrielas sång. I Norge får jag inte gå ut från kyrkan om jag inte sjunger Gabriellas sång. Vi har spelat in den där och alla vill höra den. Koppången kommer jag nog ha med också, av Orsa Spelmän.

Denna gång blir det lite annorlunda mot vad duon har gjort tidigare. För 20 år sedan hade de en krogshow med Kicki Danielsson – Kicki, Bettan och Lotta. Denna gång åker de ut som musiker. Lotta vid pianot, Bettan på gitarr och ståbas – ”om den får plats i bilen” – och så har de med sig Per Strandberg på gitarr, keyboard och sång, och Martin Lindqvist som Varapubliken är bekant med genom bland annat Från Pärleport till Rock’n’roll. Martin spelar också keyboard, förutom blåsinstrument.

– Jag ser fram emot att sätta ihop den här konserten. Jag älskar vägen fram till premiär. Glädje nummer två är ju turnén, att man är igång, att man är ute, får träffa publiken och får sjunga de finaste låtarna. Jag gläder mig så åt att få sjunga med Lotta och våra musiker, säger Bettan.

Artikeltaggar

Elisabeth AndreassenLotta EngbergMusikNorgeRockSångVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.