Åtalas för mordbrand – irrade runt i röken när räddningstjänst kom

Publicerad:
Mannen ska ha tänt eld på en matta i vardagsrummet i en bostad som tillhör en anhörig. Nu åtalas Lidköpingsbon för mordbrand. Foto: Polisen

En man i 20-årsåldern åtalas för mordbrand efter en lägenhetsbrand i Lidköping tidigare i år.

Det var i början av april som ett stort räddningspådrag larmades till en adress i Lidköping med anledning av en lägenhetsbrand. I bostaden anträffades en man i 20-årsåldern som fördes till sjukhus för vård av lindriga skador.

Mannen placerades därefter på en rättspsykiatrisk akutenhet och under påskhelgen häktades han vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för mordbrand.

– Branden ska ha varit lokaliserad i ett rum, men övriga lägenheten blev rökfylld. Vi har säkerställt att branden inte sprids till intilliggande bostäder, sa Simon Rosén, vakthavande befäl på räddningstjänsten Skaraborg, till NLT i samband med händelsen.

”Omfattande förstörelse”

Nu har kammaråklagare Hampus Sabel vid Åklagarmyndigheten i Skövde väckt åtal mot den misstänkte mannen.

I åklagarens ansvarsyrkande framgår att branden inneburit fara för annans liv och hälsa samt omfattande förstörelse av annans egendom. Lägenheten tillhör en anhörig till mannen. Enligt Hampus Sabel har den misstänkte begått gärningen med uppsåt.

Ett par målare, som arbetade i den aktuella fastigheten, noterade att brandlarmet börjat tjuta i den brinnande lägenheten. De hade tillgång till huvudnyckel och valde att öppna bostaden. Svart rök bolmade ut varpå målarna kontaktade larmcentralen.

Vid räddningstjänstens framkomst påträffades en man i lägenheten som var naken och irrade omkring.

”Han skriker ett flertal gånger att han ska bränna upp alla som finns i närheten. Vi fick hålla i mannen och tvinga honom ut ur lägenheten. Han är vid detta tillfälle naken. Tillsammans med mina kollegor fick vi sätta på honom kläder innan han bars ut till den väntande ambulansen”, säger brandmannen i förhör med polisen.

Socialstyrelsen har i en utredning slagit fast att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Det innebär att han kan komma att dömas till rättspsykiatrisk vård vid en eventuell fällande dom.

Lade sig i badkaret

Lidköpingsbon har i förhör med polisen berättat att han hört röster i huvudet som drivit honom till att antända bostaden. Mannen ska med hjälp av en tändare ha satt eld i vardagsrummet.

”Det var där jag jag höll på att testa att tända på. Det var i mattan som det tog sig. Jag försökte släcka vid ett tillfälle med en hink vatten, men det gick inte och jag blev tillsagd att gå och lägga mig i badkaret”.

Lidköpingsbon varken erkänner eller förnekar brott.

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenÅtalBränderBrottBrott, lag och rättHotLidköpingSimon RosénSkaraborgSkaraborgs tingsrättSocialstyrelsen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare