Älskat pålägg firas – stor producent på plats: ”Vi vill lyfta Ostens dag"

Publicerad:
Säg cheese! Arlas Fredrik Andersson, Marika Lifbom och Marcus Lundgren planerar för ett evenemang i Götene på Ostens dag 2024. Foto: Jens Fritzson

På lördag är det Ostens dag. En av landets största ostproducenter finns i Götene.

– Vi gör 50 ton ost per dygn, säger Fredrik Andersson, ostmästare på Arla.

Det finns temadagar för det mesta numera och just Ostens dag kom till 2010 och infaller den 27 maj.

Arla i Götene brukar inte uppmärksamma den här dagen något extra, men det kan bli ändring nästa år. Planeringen har redan kommit igång.

– Vi vill lyfta Ostens dag ordentligt och hoppas kunna genomföra en aktivitet där vi marknadsför våra produkter, bjuder in till öppet hus och där besökarna får prova ost. Vi får se vad vi hittar på, säger Marcus Lundgren, produktionsspecialist.

Mejerichefen Marika Lifbom hoppas att ett evenemang blir av 2024.

– Det är viktigt att bygga på den lokala stoltheten, historien och visa vad vi faktiskt gör i Götene. Vi har haft mejeri här sedan 1897 och så råkar vi ha Sankta Helenas källa här inne på området.

Marcus Lundgren pratar gärna om ost: ”Man kan använda den som pålägg, ha den i matlagning och som proteinkällan i en huvudrätt.”
Marcus Lundgren pratar gärna om ost: ”Man kan använda den som pålägg, ha den i matlagning och som proteinkällan i en huvudrätt.” Foto: Janerik Henriksson/TT

”Ostfrälst”

Marcus nämner att han har vänner som tycker att han är lite väl ”ostfrälst”. Han tar det med ro.

– Jag pratar mycket om ost som jag älskar. Det finns flera anledningar till det, dels har jag jobbat med ost stora delar av mitt yrkesliv, dels är produkten intressant i sig eftersom det finns många typer av ostar och att man kan använda den som pålägg, ha den i matlagning och som proteinkällan i en huvudrätt.

På mejeriet i Götene produceras totalt 18 500 ton ost per år, och utöver det slutlagras även ost från mejerierna i Östersund och Kalmar.

I Götene produceras ett 20-tal sorter, däribland Wästgöta kloster och Billingeost.

Artikeltaggar

ArlaGöteneLivsmedelMat och dryck

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare