Missnöje gror hos krögare i Lidköping – allt svårare att få serveringstillstånd

Publicerad:
Zlatko Kavalic, ordförande i Lidköpings krögarråd, vill ha mer dialog med kommunens tillståndsenhet. ”Med mer tydlighet och bättre kommunikation så kan vi lösa det här”. Foto: Sören Turesson

Två krögare i Lidköping har processer på gång i förvaltningsdomstolen mot Lidköpings kommun.

Informationsbrist och otrygghet inför myndighetsbeslut uppges ligga bakom deras överklagande.

– Det har blivit så otydligt. Tillstånd som funnits i många år gäller plötsligt inte längre, säger flera krögare till NLT.

Den 9 maj publicerade NLT en artikel om Villarestaurangen och Restaurang Galejan som förlorar sina stadigvarande serveringstillstånd på vissa ytor utanför restaurangerna. Beslutet innebar att man istället måste söka tillfälliga serveringstillstånd för varje evenemang.

– Jag satte kaffet i vrångstrupen när jag läste det och det kom nog några svärord också. Tack för den informationen, säger Henrik Wiberger, restaurangchef på 1934 Restaurang & konferens, när NLT ringer upp.

Ett år tidigare hade han haft en diskussion med kommunens tillståndsenhet på miljö och hälsa om serveringstillståndet, men därefter blev det tyst.

Tills nyheten dök upp i tidningen och överraskade honom.

Samma sak gällde för Jan Frithz, ägare till Galejan vid bowlinghallen.

– Jag visste att det startats en utredning 2021 om Galejan men därefter har jag inte hört ett ljud förrän jag läste om det i NLT.

Enligt förvaltningslagen så bör en myndighet underrätta ett företag eller en privatperson om fakta som ligger till grund för ett beslut. Personer ska ha möjlighet att yttra sig – men så blev det inte i de här fallen.

Miljö och hälsas chef Mona Wrethman har i efterhand kontaktat Jan Frithz och Henrik Wiberger och berättat att det begåtts misstag.

– Hon har bett om ursäkt, säger de.

Bakslag för Villas bandyportfölj – går miste om permanent serveringstillstånd
Henrik Wiberger, restaurangchef för Villarestaurangen i  Sparbanken Lidköping Arena, tänker strida för att få ett stadigvarande serveringstillstånd på Bandyportföljen.
Henrik Wiberger, restaurangchef för Villarestaurangen i Sparbanken Lidköping Arena, tänker strida för att få ett stadigvarande serveringstillstånd på Bandyportföljen. Foto: Thomas Kühnel

Händelserna beskrivs av kommunen som en yttring av olyckliga omständigheter, men betraktas av flera krögare i stan som en brist i ett större sammanhang. Miljö och hälsas myndighetsutövning har förändrats och blivit mindre generös de senaste åren, uppger flera krögare. Det gäller bedömningar av stadigvarande och tillfälliga serveringstillstånd men också synen på typen av mat som ska serveras vid alkoholförsäljning.

– Det har blivit ett nytt förhållningssätt och man väljer att tolka alkohollagen annorlunda, säger Zlatko Kavalic, ordförande i Lidköpings krögarråd och ägare till bland annat Stadt och Restaurang Terrassen.

– Nio av tio krögare är beroende av serveringstillståndet för sitt levebröd, därför är det här oerhört viktigt.

Vad förvänta sig?

Han beskriver att det efter ett antal tillsynsärenden uppstått en oro från flera krögare om vad man har att förvänta sig i framtiden.

Fallen med Galejan och Villarestaurangen handlar om stadigvarande serveringstillstånd som man haft i många år men som nu upphävts av miljö- och byggnadsnämnden.

– Det har skett utan att några förhållanden egentligen har förändrats. Då uppstår det en stor osäkerhet bland krögarna: ”är det något fel även på mitt tillstånd?”.

Nu har branschorganisationen Visita fått ögonen på Lidköping liksom Svenskt näringsliv.

– De har uppmärksammat missnöjet från krögarna och ansett att problemen är stora här även ur ett nationellt perspektiv.

Visita inkopplad

Det har resulterat i flera möten med representanter från Visita, tjänstepersoner från kommunen, Lidköpings krögarråd och representanter från Svenskt näringsliv.

Nästa möte ska ske på måndag i nästa vecka då tillståndsenheten på miljö och hälsa har bjudit in krögarna till ett branschråd och på fredag håller Visita i ett möte där även politiker kommer att närvara.

Zlatko Kavalic tycker att tjänstepersonerna vid tillståndsenheten visat en förståelse vid träffarna och är optimistisk om att nå en utökad dialog i framtiden.

– Jag tror något positivt ska komma ur det här nu när frågan hamnat på bordet. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt ur både krögarnas och alkoholhandläggarnas perspektiv. Med mer tydlighet och bättre kommunikation så kan vi lösa det här.

Restaurang Galejan har anlitat en jurist från Visita som ska driva överklagandet i förvaltningsdomstolen.
Restaurang Galejan har anlitat en jurist från Visita som ska driva överklagandet i förvaltningsdomstolen. Foto: Thomas Kühnel

Överklagar

När det gäller sakfrågan, det vill säga om besluten för Galejan och Villarestaurangen är korrekta eller inte, så är det en fråga för förvaltningsdomstolen.

I ärendet med Galejan så har en jurist från Visita anlitats. Han företräder Jan Frithz som överklagat kommunens beslut om att han inte längre har stadigvarande serveringstillstånd på trottoar och två parkeringar. Förvaltningsrätten har stoppat beslutet tillfälligt och ska fatta beslut efter ett yttrande från kommunen.

Villarestaurangen ska i sin tur överklaga kommunens beslut till förvaltningsrätten under de närmsta dagarna.

– Vi anser att beslutet är felaktigt. Man har valt att häva ett nämndbeslut som vi haft i tio års tid. Jag upplever att attityden hos miljö och hälsa blivit förändrad och att tolkningen av alkohollagen har blivit stramare, säger Henrik Wiberger.

Chefen om bristen på dialog: ”Vi vet att vi har en läxa att göra”Kronocamping i Lidköping fick rätt mot kommunen i två instanser

Serveringstillstånd

Vad är serveringstillstånd?

För att få servera eller sälja spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat måste du ha ett serveringstillstånd. Tillståndet kan vara till allmänheten eller till slutna sällskap och gälla året runt, en viss period eller vid ett enstaka tillfälle.Krav för att få serveringstillstånd

Vad krävs för att få det?

• Personlig lämplighet. Med det menas bland annat att den som söker ska vara ekonomiskt skötsam, inte ha ett brottsligt förflutet samt ha kunskaper i alkohollagstiftningen.

• Den som ansöker om tillstånd för alkoholservering eller provsmakning ska göra ett kunskapsprov om alkohollagstiftningen.

• Lagen ställer krav på att lagad eller på annat sätt tillredd mat ska serveras under hela serveringstiden.

• Lokalen ska vara lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt och ha ett, i förhållande till lokalens storlek, lämpligt antal sittplatser för matservering. Lokalen ska vara registrerad som livsmedelsanläggning hos miljö-hälsa.

Källa: Lidköpings kommun

Flera krögare i Lidköping upplever att miljö och hälsa stramat åt tolkningarna kring alkohollagen. De efterfrågar en bättre dialog.
Flera krögare i Lidköping upplever att miljö och hälsa stramat åt tolkningarna kring alkohollagen. De efterfrågar en bättre dialog. Foto: Pontus Lundahl/TT

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings kommunMat och dryckMiljöÖverklagandenRestaurang GalejanRestaurangerServeringstillståndSparbanken Lidköping ArenaVisitaZlatko Kavalic

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare