En ny brandbil har invigts i Skara.
En splitter ny Skaraborgstillverkad bjässe ska bistå vid släckning av bränder, trafikolyckor och allt annat räddningstjänsten kan råka ut för.
– Denna bil rullar alltid ut först när vi behövs, säger räddningschef Roger Almgren.
Den förra brandbilen är från slutet av 90-talet och har nu fått en ny kollega i form av en nytillverkad Volvo som sett dagens ljus i Floby, på andra sidan Falköping.
Vid invigningen av den än så länge välputsade klarröda bilen fick kommunstyrelsens vice ordförande Per-Åke Pettersson chansen att säga några ord innan han klippte bandet.
– När vi pratar om säkerhet i samhället pratar vi väldigt lite om brandskydd och räddningstjänst, utan mer om kriminalitet. Kanske pratar vi så lite om det för att det fungerar bra. Och för att ha en bra och välfungerande verksamhet måste man ha bra och välfungerande utrustning, sade han.
18 ton
Med en matchvikt på 18 ton när den är fullastad ska brandbilen klara av att bistå i alla möjliga situationer som räddningstjänsten kan behövas i. Förutom 3 000 liter vatten är det 610 meter av olika slangar, släckningsmunstycken, stegar, pumpar, lådor, dricka till brandmännen, vanliga brandsläckare, motorsågar och en lång rad utrustning som körs runt på.
– En förbättring från den andra brandbilen är skummet som vi använder för att exempelvis spraya på byggnader intill en brand eller vid bilbränder. Där är man nu miljömässigt i framkant, berättar styrkeledare Stefan Skillermo och brandman Dennis Ström.
Ström visar också upp de nya klippverktyg som används vid bilolyckor och människor inte kan tas ur bilen utan att klippa isär den.
5,6 miljoner
Nämnden för Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, SMS, inkluderar Skara, Götene, Falköpings och Tidaholms kommuner, och politikerna var på plats för att delta i invigningen i samband med sitt sammanträde. Totalt har den nya brandbilen kostat 5,6 miljoner kronor.
Den tidigare släckbilen finns kvar på stationen i Skara och kommer att kunna användas i de fall denna nya redan är ute på uppdrag.
– Vi har också infört ett nytt arbetssätt som gör att vi kan spara viktiga sekunder, eller till och med minuter. Det är en dator som räknar ut vilken av de olika enheterna inom området som är närmast den som behöver hjälp. Exempelvis vid trafikolyckan i Bjurum åkte vi från Skara eftersom de i Falköping redan var på en annan händelse. De skadedrabbade kommer att tjäna på de sekunder eller minuter som vi kan komma fram snabbare, berättar räddningschef Roger Almgren.
”Alla har koll på allt”
Det kallas dynamisk resurshantering, DRH, och innebär ett nytt sätt att larma ut samhällets räddningsresurser vid olyckshändelser. Genom att hjälpas åt över kommun- och regiongränser blir det alltid den resurs som befinner sig närmast en händelse som larmas, oavsett var kommungränserna går.
I det nya arbetssättet för utlarmning samarbetar SMS sedan den 8 maj med räddningstjänstresurserna i Mullsjö och Habo kommuner.
Inför den nya brandbilen har personalen övat på, med och i bilen, under några veckor i Götene.
– Vi har haft utbildningar så att alla ska ha koll på allt. Alla har fått gå igenom bilen så att alla kan den ordentligt innan vi börjar köra med den, berättar förvaltningschef Markus Wästefors som nyfiket kollar och testar nya funktioner på miljoninvesteringen.