Skarp vädjan till föräldrarna inför skolavslutningen: ”Köp inte ut alkohol till era ungdomar”

Publicerad:
Linn Stenbäck, Ellinor Mann, Isabell Stål och Åsa Eklund hoppas på ett alkoholfritt firande för avgångseleverna. Foto: Jens Fritzson

Fester med inslag av alkohol vid Blombergs badplats är vanligt förekommande bland ungdomar under skolavslutningsveckan.

– Föräldrar behöver ta sitt ansvar och inte köpa ut alkohol till ungdomar, säger kommunpolisen Ellinor Mann.

Det har blivit något av en tradition att många niondeklassare, som precis ska sluta grundskolan, förlägger en fest vid badplatsen.

Fritid-ungdom i Götene kommun vill dock understryka att de inte håller i detta.

– Anledningen är att vi har fått påstötningar från föräldrar som tror att vi anordnar såna fester. Det gör vi inte eftersom vår verksamhet är drogfri. Vi kan därför heller inte ha ansvaret för ungdomarna på det stället och vara där som ordningsvakter, säger kultur- och fritidschefen Åsa Eklund.

Fester med inslag av alkohol vid Blombergs badplats är vanligt förekommande bland ungdomar under skolavslutningsveckan.
Fester med inslag av alkohol vid Blombergs badplats är vanligt förekommande bland ungdomar under skolavslutningsveckan. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Inte på plats i år

Linn Stenbäck från Fritid-ungdom har vid flera tillfällen bevittnat festerna där ett 50-tal ungdomar brukar delta.

– Vi har ingen skyldighet att vara där, utan har självmant åkt dit av omtanke för ungdomarna och i princip se till att ingen drunknar. Många ungdomar gör säkert sin alkoholdebut just den veckan, säger Linn som klargör att varken hon eller någon av kollegorna kommer vara på plats för att titta till ungdomarna i år.

Letat med ficklampor

Hon beskriver också en bild av festerna som inte är särskilt smickrande.

– Många gånger när vi kommit dit har det legat burkar och flaskor på stranden. Vi har gått med ficklampor och letat efter ungdomar i skogen när de gått ut för att kissa. Det har också hänt att vi ringt föräldrar som tyvärr inte kunnat komma och hämta sina barn eftersom de själva har druckit.

Fritid-ungdom vill tydliggöra att de inte håller i fester för skolelever vid Blombergs badplats.
Fritid-ungdom vill tydliggöra att de inte håller i fester för skolelever vid Blombergs badplats. Foto: Jens Fritzson

”Nej gör jättemycket”

Isabell Stål är butikschef på Systembolaget i Götene som arbetar förebyggande mot langning i största möjliga utsträckning.

– Vi kan agera på allt, men att det ska leda till att vi ringer 112 är bara vid en synlig överlämning. Vi agerar mycket förebyggande genom att upplysa kunderna om att langning är straffbart.

Hon hänvisar till statistik från den senaste Can-rapporten där det framgår att 45 procent av ungdomarna inte skulle vända sig till någon annan för att få tag i alkohol om de fick nej från vårdnadshavare eller syskon.

– Ett nej gör jättemycket.

Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år.
Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Gå ihop”

Ellinor Mann, ny kommunpolis i Götene, varnar för att intag av alkohol ökar risken för att bli utsatt för brott eller råka ut för en olycka.

– Det hör oftast ihop. Den här platsen ligger dessutom vid vattnet där det kan hända vad som helst. Föräldrar behöver ta sitt ansvar och inte köpa ut alkohol till ungdomar. Det kan vara svårt som förälder att stå emot när alla andra ska göra den här aktiviteten. Min uppmaning är att föräldrar går ihop och håller koll på sina barn.

Ellinor Mann, kommunpolis i Götene.
Ellinor Mann, kommunpolis i Götene. Foto: Jens Fritzson

Artikeltaggar

AlkoholBlombergGötene kommun (org)SamhälleSystembolaget

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare