Kommunparty över tre dagar – det får du inte missa: ”Vi är i feststämning redan nu”

Publicerad:
Nettan Larsson och Pernilla Nilsson, festivalgeneralerna inför Essungas jubileumsfest, är laddade. Foto: Cecilia Isberg

Planerandet har pågått i ett helt år. Nu är det äntligen dags: Essunga firar 40 år som egen kommun med fest i tre dagar.

– Vi är redan nu i feststämning, det ska bli fantastiskt roligt, säger Pernilla Nilsson och Nettan Larsson på Essunga kommun som skött all planering av jubileet.

Det har varit svårt att beräkna hur många som faktiskt kommer på det stora jubileumskalaset – men uppskattningen är 20 000 personer på tre dagar. Med tanke på att Essunga kommun har 5700 invånare så lär det vara fler än kommuninvånarna som vill vara med på festen.

– Vi har gjort en rejäl marknadsföring av jubileumshelgen, och räknat lite utifrån hur det brukar se ut på andra evenemang här omkring. Vi tror inte 20 000 på tre dagar är för högt räknat, men det beror förstås också på vädret, säger Pernilla Nilsson, kommunutvecklare.

Fullspäckad helg

Det är en fullspäckad helg som väntar:

Knattedisco, ungdomsdisco, invigningstal, musik-quiz och tändning av tävlingsgrillarna smygstartar jubileumshelgen på fredag.

På lördag är det sedan fullt med aktiviteter hela dagen från starten vid halv tio på förmiddagen. Nordiska mästerskapen i grillning pågår hela helgen, och i anslutning till det finns också ett mattorg med lokala livsmedelsproducenter med mycket att smaka på och köpa. Det finns knallar på plats, liksom olika föreningar och företag som visar upp sig, mc-show – och även uppvisning med Herculesplan som flyger övr bygden.

För barnen finns bland annat ett hoppland, shower med trolleri och cirkusskola. Man bjuds också på Mamma Mu och Kråkan, kan titta på brandkårens bilar eller traktorer och lantbruksmaskiner som ställs ut av LRF och Axima.

Markus Larsson från Radio Treby är konferencier hela helgen.

På kvällen blir det livemusik med 11.27, där den lokala musikkändisen Tony Malmberg från Creedence Tribute är en av medlemmarna. Det blir också 80-talsfest.

På söndagen ska priserna för Essungas novelltävling delas ut. Det blir också tipspromenad som Nossebro IF arrangerar – och för de som kanske har svårt att röra sig finns möjligheten att stanna i tältet och svara på tipsfrågorna utan att gå.

– Uppdraget vi fått från kommunfullmäktige har varit att det ska vara ett jubileum för alla, så det gäller att tänka på att det finns saker för såväl unga som gamla, säger Nettan Larsson, kultur- och fritidschef.

På söndagen avgörs också grillmästerskapen. Klockan fyra på eftermiddagen ska den nordiska mästaren koras.

– Det här är stort för oss. Kvalet har ju gått i storstäderna – och att de förlägger själva mästerskapet till lilla Nossebro känns jättekul, säger Pernilla Nilsson.

”Vi är i feststämning redan nu”, säger Nettan Larsson och Pernilla Nilsson.
”Vi är i feststämning redan nu”, säger Nettan Larsson och Pernilla Nilsson. Foto: Cecilia Isberg

Ingen övertid

På onsdag startar uppbyggnaden av hela festivalområdet, med det stora tältet på 10 gånger 40 meter. Från fredag och hela helgen kommer Sturegatan och Malmgatan att vara avstängda. De som behöver ta sig den vägen får använda Hagagatan och Kvarngatan istället.

Budgeten för hela kalaset har legat på 400 000 kronor, som anslagits av fullmäktige.

Så vilka har varit de tunga posterna i jubileumsbudgeten?

– Det som kostat mest är egentligen poster som vaktbolag, tält och sådant. Vi har ju inte betalt företag för att delta, utan bjudit in såväl företag som föreningar att delta, berättar Nettan Larsson.

Och även om hela kommunledningen är inkallad att jobba under jubileumshelgen enligt schema så lär det inte kosta kommunen några övertidspengar.

– Nej, alla har sin månadslön. Det här får man göra ändå. Ett bättre sätt att representera Essunga kommun är ju svårt att hitta, säger Nettan.

Så... vad ska ni personligen absolut inte missa under jubileumshelgen?

– 80-talsfesten! säger Pernilla.

– Oj, svårt att välja. Jag älskar ju allt sånt här och tycker det mesta har sin tjusning, så jag ska bara springa runt på allt och njuta i fulla drag, säger Nettan.

Här hittar du hela programmet för jubileumshelgen.

Artikeltaggar

Creedence TributeEssungaEssunga kommunGrillningKulturLRFNettan LarssonNöje/KulturNossebroNossebro IFPernilla NilssonRadio TrebySportTrolleri

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare