Lakers saknar bredden – men har spetsats till: ”Alla tar större ansvar”

Publicerad:
Mathias Rohr är tränare och ordförande i Lidköping Lakers. Han har sett sitt lag få en drömstart på säsongen. Foto: Thomas Kühnel

Egentligen är det för få spelare i truppen.

Ändå har Lidköping Lakers fått en perfekt start på säsongen.

– Vi har nästan spelat över vår nivå. Det kan bero på att alla tar större ansvar, nu när vi är få, säger Mathias Rohr, tränare och ordförande i klubben.

Det brukar alltid hända grejer i Lidköping Lakers inför säsongerna. De fem senaste åren har klubben haft ett samarbete med Borås. Inledningsvis var det Lidköpingsgrabbar som lånades ut, men på senare år var det ombytta roller.

Nu är den tiden slut, vilket innebär att Lakers står på egna ben.

Samtidigt som beslutet fattades att bryta med Borås blev Lidköping Lakers av med åtta spelare.

– Vi hade åtta Boråsspelare förra säsongen. Borås har börjat samarbeta med en Göteborgsklubb, så det är egentligen inget konstigt.

De åtta spelarförlusterna, i kombination med två-tre långtidsskador, gör att Lidköping Lakers har tunt med spelare. Det finns möjlighet att ha 48 i truppen, men 25-30 är det normala.

I de två första matcherna har Lakers haft 17.

– Jag tror att jag räknade det till att vi har 20 licensierade spelare. Dörren är alltid öppen för fler. Vi försöker använda oss av ett enkelt spelsystem, för att det ska underlätta för nya spelare.

Lakers inledde säsongen med en övertygande med en 26-6-seger mot Carlstad Crusaders utvecklingslag. Detta följdes upp med 28-20 mot Göteborg Giants.

Resultaten innebär att Lidköpingslaget toppar den västra division 2-serien, som bara innehåller dessa tre lag.

Under sommaren väntar ytterligare två matcher, mot samma lag, och därefter avgör placeringarna händelseförloppet. Vid serieseger möter Lakers tvåan i den norra serien i en match om uppflyttning.

– Det vore roligt om vi kunde vinna serien och få den matchen på hemmaplan. Det finns ett intresse i Lidköping. På vår förra hemmamatch hade vi nära 200 åskådare, utan att vi egentligen hade marknadsfört oss, säger Mathias Rohr.

Den förra säsongen nådde Lakers kvalspel till division 1 genom sin andraplats. Då blev det stryk mot Upplands-Bro Broncos, som har ett samarbete med Sveriges stora gigant inom amerikansk fotboll.

– Det kändes som att vi mötte Stockholm Mean Machines.

Är ni ett lag för division 1?

– Nej, inte i dag. Vi är för få. Men om vi skulle gå upp blir det enklare att rekrytera.

Vägen dit är inte speciellt lång. Två segrar, i rätt matcher, räcker.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollLidköping Lakers

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare