Götenekvinna åtalas – ska ha uppmanat man att genomföra barnvåldtäkt i bil

Publicerad:
En flicka under 15 år ska ha blivit våldtagen i en bil en vinternatt för ett par år sedan. Nu åtalas bland annat en kvinna från Götene för medhjälp till våldtäkt mot barn. Bilden har ingen koppling till ärendet. Foto: Balazs Mohai

En man i 20-årsåldern misstänks för att ha våldtagit ett barn och två kvinnor, varav en som är hemmahörande i Götene, ska ha hjälpt mannen att utföra övergreppet.

Nu åtalas trion för brott.

Övergreppet ska ha inträffat mitt i natten i december 2020 i en bil i värmländska Årjäng. Flickan som utsattes var under 15 år och ska enligt stämningsansökan ha varit påverkad av droger eller alkohol när en man i 20-årsåldern från Årjängs kommun ska ha våldfört sig på henne.

Mannen åtalas nu – mot sitt nekande – vid Värmlands tingsrätt för våldtäkt mot barn.

”Under alla förhållanden har deltagandet varit en följd av att målsäganden saknat förmåga att freda sig och/eller inte har deltagit frivilligt, vilket kommit till uttryck genom att målsäganden haft varierande medvetandegrad, sagt att XXX (den tilltalade mannen, reds anm) ska sluta samt skrikit av smärta”, står det i åklagarens ansvarsyrkande som lämnats in till tingsrätten.

Trion åtalas vid Värmlands tingsrätt
Trion åtalas vid Värmlands tingsrätt Foto: Helena Karlsson

Två kvinnor

Dessutom åtalas en flicka i övre tonåren, även hon från Årjängs kommun, tillsammans med en kvinna från Götene för medhjälp till våldtäkt mot barn.

De ska enligt stämningsansökan ha uppmuntrat till övergreppet.

”Främjandet har bestått i att förmedla kontakt mellan målsäganden och XXX, bistått med transport samt styrkt XXX i sitt uppsåt genom att uppmana honom till samlag med målsäganden samt befunnit sig i anslutning till bilen under händelseförloppet”.

Även kvinnorna förnekar brott.

I bevisningen finns bland annat vittnen som varit i kontakt med brottsoffret kort efter det misstänkta övergreppet, filmer av brottsoffret som ska spelats in kort efter händelsen, telefonanalyser med konversationer som ska visa att offret varit i kontakt med båda kvinnorna i anslutning till gärningstillfället.

Artikeltaggar

ÅrjängÅtalBrottBrott, lag och rättGöteneVåldtäktVåldtäkt mot barnVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare