Kulturverksamheter påverkas av sparkrav – bibliotek i Stora Levene och Vedum drabbas

Publicerad:
Dåvarande ordföranden i bildningsnämnden Carl-Uno Olsson klippte invigningsbandet till Levene bibliotek 2014. Under hösten kommer det stängas för allmänheten. (arkivbild) Foto: Peter Hallbäck

Biblioteket i Stora Levene kommer att stänga för allmänheten under hösten. Besparingskrav i kombination med begränsat användande anges som två av orsakerna.

Dessutom minskar antalet dagar med bemannad öppettid i Vedum.

Bildningsnämnden fattade under onsdagens sammanträde beslutet att biblioteksfilialen i Stora Levene ska upphöra som folkbibliotek.

Nämnden behöver spara och genom att stänga biblioteket för allmänheten kan man spara in 20 procent av en tjänst. Nämnden bedömer att biblioteket inte heller används i särskilt stor utsträckning.

– Det är öppet en dag i veckan och har mellan fyra och tio besökare, säger bildningsnämndens ordförande Peter Jonsson (M).

Biblioteket är inrymt i samma lokaler som skolan och det kommer även fortsättningsvis att fungera som skolbibliotek. Men placeringen ses också som ett problem i sammanhanget. I motsats till biblioteksfilialen i Vedum gör lokalernas utformning i Levene att det blir mycket svårt att införa så kallat Meröppet, det vill säga att besökare själva kan gå in och låna böcker när biblioteket är obemannat.

– Det skulle i praktiken innebära att besökare även har tillträde till skolan och det är olämpligt, förklarar Peter Jonsson.

Ortsbor ska även i fortsättningen kunna låna böcker. Tidigare har biblioteket haft ett samarbete med konditoriet på orten. Den här gången arbetar man efter ett annat huvudspår, nämligen att det ska kunna gå att låna böcker från huvudbiblioteket och få dem utlämnade via Träffpunkten i scoutgården.

Även biblioteksfilialen i Vedum påverkas av sparkraven i kombination med minskade statsbidrag. Här har biblioteket tidigare haft tre dagars bemannad öppettid i veckan. Bildningsnämnden har nu beslutat om nya öppettider, vilket innebär att det kommer att vara öppet måndagar och torsdagar med personal. I Vedum finns dock sedan tidigare Meröppet och biblioteket är tillgängligt en stor del av veckan även när det inte finns personal där.

Ambitionen är dock att man återkommande ska ha dubbelbemanning i Vedum, detta för att möjliggöra aktiviteter och bokade besök.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerLitteraturNämnderNöje/KulturStora LeveneVara kommunVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare