Hoppa till huvudinnehållet

Kronocamping i Lidköping fick rätt mot kommunen i två instanser

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Bolaget bakom Restaurang Sjökanten vann mot Lidköpings kommun i ett ärende som gällde krav för serveringstillstånd.
Bolaget bakom Restaurang Sjökanten vann mot Lidköpings kommun i ett ärende som gällde krav för serveringstillstånd. Foto: Katarina Kresak

Kronocampingen i Lidköping tilldelades en varning enligt alkohollagen av kommunen.

Det var fel.

Beslutet revs upp efter att förvaltningsdomstolen avfärdat beslutet.

Det var den 2 oktober 2021 som Restaurang Sjökanten på Kronocampingen besöktes av tillståndsenheten.

Det konstaterades att matutbudet var otillräckligt, att det röktes på uteserveringen och att restaurangen uppmanat gästerna att köpa alkohol genom att genom högtalare tala om att det fanns snaps i baren.

Varning

Sammantaget ansågs de tre händelserna utgöra missförhållande och det utdelades en varning enligt alkohollagen. Det fanns inga tidigare sanktioner mot bolaget.

Framnäs camping i Lidköping AB överklagade beslutet som fattades av miljö och byggnämnden i november 2021 – och fick rätt.

Förvaltningsrätten konstaterade i sin dom att rökning på uteservering inte kan utgöra en grund för ett ingripande enligt alkohollagen eftersom rökning regleras i en annan lag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inte skäl för påföljd

Inte heller stred uppmaningen om att det fanns snaps i baren, mot lagen.

Kravet på att krogar måste erbjuda ett varierat utbud av maträtter uppfylldes däremot inte av bolaget, enligt domstolen. Men då bolaget inte tidigare haft otillräcklig matservering så ansågs det inte finnas skäl för någon påföljd.

Lidköpings kommun överklagade sedan domen till kammarrätten. Här avslogs överklagan eftersom domstolen instämde i förvaltningsrättens bedömning.

Miljö- och byggnämndens beslut upphävdes och varningen togs bort.

Missnöje gror hos krögare i Lidköping – allt svårare att få serveringstillstånd: ”Blivit så otydligt”Chefen om bristen på dialog: ”Vi vet att vi har en läxa att göra”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDomstolarFramnäsLidköpingLidköpings kommunServeringstillståndUteserveringarÖverklaganden

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.