HillBilly BBQ går för medalj – här är deras bästa grilltips: ”Det handlar om rätt känsla i smakerna”

Publicerad:
Thomas Eriksson Fröhlich, Cecilia Olofsson och Jan Olofsson är tre av fyra lagmedlemmar i HillBilly BBQ, som i helgen tävlar i NM i grill och BBQ i Nossebro. Foto: Cecilia Isberg

Låt grillningen ta tid, lär känna din grill och använd lock.

Det är några av tipsen för en lyckad grillning som lokala tävlingslaget HillBilly BBQ ger. Fast så här dagarna innan NM och SM i grill och BBQ finns det förstås också en massa andra små tricks och hemligheter som laget håller tyst om.

– Man kan ju inte riskera att en konkurrent läser tidningen, säger Thomas Eriksson Fröhlich.

Thomas, som ursprungligen kommer från Tyskland, men nu bor i Tumleberg, är den som introducerade tävlandet i grillning i familjen. Han har själv tävlat i många år, efter att ha blivit biten av grill och BBQ under ett besök i USA för drygt 30 år sedan.

– När jag kom tillbaka till Tyskland ville jag också använda en rökgrill, men hade ingen aning om hur man gjorde även om jag är kock. Och på den tiden fanns ju inget internet, så det var verkligen bara ”learning by doing”. Jag och en kompis satte igång, vi hade 30 kilo kött och hade bjudit in grannskapet – men det slutade med att vi fick beställa pizza för det blev helt oätligt, minns Thomas med ett leende.

Passionen för grill och BBQ höll dock i sig, och Thomas började också tävla i grillning. När han genom dåvarande hustrun kom in i familjen Olofsson tog han med sig passionen och lyckades smitta också resten av familjen. Nu är alla hängivna grillare, och har även tävlat en hel del med framgång.

Det lag som nu ställer upp i NM och SM i grill och BBQ på hemmaplan, efter att ha fått ett wildcard består av idel familjemedlemmar – Thomas Eriksson Fröhlich, Jan Olofsson, Cecilia Olofsson och Nina Eriksson. Det optimala är egentligen att vara sex personer i laget, då det är mycket att fixa och hålla koll på i de nio olika rätterna som ska tillagas – men enligt HillBilly BBQ räcker det gott med fyra:

– Vi är rutinerade, så det går bra ändå, säger Cecilia Olofsson.

Hon tillägger:

– Vi siktar förstås på att vinna, men det är kul bara att vara med. Inte minst för att man känner många som håller på med grilltävlande, och för att vi för chansen att tävla på hemmaplan.

Thomas Eriksson Fröhlich, Cecilia Olofsson och Jan Olofsson (Nina Eriksson som är den fjärde lagmedlemmen saknas på bilden) siktar på att vinna NM och SM i Grill och BBQ i Nossebro till helgen.
Thomas Eriksson Fröhlich, Cecilia Olofsson och Jan Olofsson (Nina Eriksson som är den fjärde lagmedlemmen saknas på bilden) siktar på att vinna NM och SM i Grill och BBQ i Nossebro till helgen. Foto: Cecilia Isberg

Taktiksnack

Dagarna fram till tävlingen blir det mycket planerande och taktiksnack inom laget. Däremot inte så mycket praktiskt tränande:

– Vi är ju vana – vi grillar minst en gång i veckan året om, till och med julskinkan. För visst går det att grilla även om det är 15 minusgrader ute, det tar bara lite längre tid att få upp temperaturen på grillen, säger Jan Olofsson.

Vad är egentligen tjusningen med att grilla?

– Inget slår ju grillat! Det handlar om rätt känsla i smakerna. Dessutom är ju grillen ett helt eget kök i sig – man kan göra allt på den, inklusive bröd och bakning. Jag bakade kakor på grillen häromdagen, säger Cecilia.

Men hur lyckas man egentligen som vanlig amatör med sin grillning?

Thomas Eriksson Fröhlich ser fundersam ut:

– Det är klart att det finns en massa små knep, men det kan jag ju inte berätta så här dagarna före tävlingen, utan det får vara fortsatt hemligt. Vi kan ju inte riskera att någon av konkurrenterna läser tidningen, säger han.

Tipsen till amatören

Några allmänna råd kan HillBilly BBQ dock bistå med:

* Grilla inte för fort, utan låt det ta sin tid. Har man får bråttom blir det bara bränt.

* Lär känna din grill, och använd locket. Och tänk på att för varje gång du lyfter locket för att se till det du grillar så behövs det lite mer tid för att det ska bli klart.

* Använd inte tändvätska – det sätter smak på köttet. Istället kan du använda braskuber, hushållspapper indränkt i matolja eller äggkartonger när du ska tända grillen.

* Använd termometer, så du vet att de du grillar har rätt temperatur och när det är klart.

– Sedan lär man sig efterhand. Man blir inte mästare vid grillen över en natt, det tar tid, säger Thomas.

Hemma hos familjen Olofsson i Bäreberg finns flertalet olika grillar.
Hemma hos familjen Olofsson i Bäreberg finns flertalet olika grillar.

Så går NM och SM i grill och BBQ till

Tävlingen består att lagen ska tillaga nio olika rätter på grillen. Huvudråvarorna är: Vegetariskt, Fisk med sidorätt, Jubileumsburgare, Revben (fläsk), Kyckling med sidorätt, Fläskkarré, Högrev, Dessert och Mystery box.

Innehållet i Mystery box presenteras först under tävlingen. Det innebär att lagen inte haft någon möjlighet att förbereda sig på just den råvaran.

Rätterna ska lämnas in vid olika tidpunkter under tävlingsdagarna. Direkt efter inlämningen bedömer domarna rätterna efter smak/arom, textur/mörhet, utseende, kreativitet. Poängskala är mellan 0,1 (Oätlig) och 10 poäng (Fantastiskt / Enastående) per rätt. Alla rätter lämnas in utan att domarna vet om vilket lag som tillagat rätten.

Redan kvällen innan tävlingens första dag lämnas råvarorna ut och lagen får tända grillarna och förbereda rätterna inför tävlingen. Vissa tävlingsdeltagare spenderar natten mellan lördagen och söndagen vid grillen när högrevet tillagas, för att övervaka att värmen från glöden är perfekt. Högrevet ska lämnas in till domarna söndagen kl 13.30.

Vid prisutdelningen på söndagen kring 15.30 tiden koras Nordiska- och Svenska mästarna i Grill och BBQ, samt kommande års Svenska Grillandslaget.

Artikeltaggar

BärebergEssunga kommunGrillningMat och dryckSamhälleTumlebergTysklandUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare