Elitloppshelg – med Sofia mitt i vimlet: ”Som ett OS i trav för oss”

Publicerad:
Sofia Aronsson tillsammans med Unico Broline i samband med fjolårets V75-tävlingar på Axevalla. Foto: Sören Turesson

I helgen kommer tusentals och åter tusentals människor att ta sig till Solvalla.

Den klassiska elitloppshelgen är här – med Sofia Aronsson, 39, mitt i vimlet.

– Det är en folkfest deluxe, säger travtränaren från ”schlätta”.

Elitloppet behöver ingen närmare presentation. När ett av världens största travlopp avgörs riktas alla blickar mot Solvalla och under helgens gång lockas ofta mellan 40 000 och 50 000 människor till travbanan i Stockholm.

En av alla som är där är Sofia Aronsson, ni vet den välkända travtränaren från ”schlätta”.

– Det här ju helgen som man verkligen inte vill missa. De bästa hästarna från hela Europa är här, de bästa kallbloden, de bästa 3-åringarna, de bästa av, ja, allting, säger Sofia Aronsson och fortsätter:

– Att alla de här hästarna möts blir nästan som ett OS i trav för oss.

Varmt om hjärtat

Den högkvalitativa nivån på banan är en del av elitloppshelgen – den högljudda stämningen vid sidan av är en annan.

– Allt folk och den stämning och den jargongen som blir, den finns inte på så många andra ställen. Det är hejarklack och folk är så förbaskat glada, det bara myllrar och kryllar, säger Sofia Aronsson.

Är det årets bästa helg?

– Stochampionatet ligger mig väldigt varmt om hjärtat i och med att det är hemmaplan för mig, men det är klart att det här är den stora happeningen i stort.

”Fia”, som hon kallas, är ett välkänt namn inom travvärlden. Hon har jobbat i länder som USA, Australien, Nya Zeeland och Frankrike och i dagsläget har den 39-åriga travtränaren, som ursprungligen kommer från Fåglum, 49 hästar och en handfull anställda på gården utanför Bjertorp.

Hur är livet som travtränare?

– Det finns alltid två världar. Jag får jobba med det jag älskar och har en drömtillvaro som jag har byggt upp själv. Jag har fantastiska tjejer som jobbar i stallet på gården och det är ju det här jag har drömt om hela livet, säger Sofia Aronsson och fortsätter:

– Samtidigt är det jäkligt tungt på vintrarna och ekonomin i travsporten är inte lätt nu, med kriget, elen och allt som påverkar oss. Det är ingen dans på rosor.

De närmaste dagarna är det ändå de positiva bitarna som är i fokus och under elitloppshelgen är Sofia Aronsson också involverad med sin häst Unico Broline. Med Erik Adielsson som kusk tävlar 7-åringen under lördagen i Sweden cup.

– Målet är förstås att vinna, säger Sofia Aronsson.

Hur skulle du beskriva Unico Broline?

– Han är en underbar individ som verkligen gillar att träna och tävla. Som tävlingshäst har han allt man ska ha, med både hjärta och lungor, styrka och bra teknik.

Under söndagen är det så dags för den stora snackisen, då själva Elitloppet avgörs. 16 hästar kvalar då, via två uttagningslopp, in mot den final som är laddad med fem miljoner kronor till vinnaren.

Vem som tar hem det? Sofia Aronsson nämner de stora namnen som San Moteur, Etonannt och Hail Mary, men summerar det också på ett talande sätt.

– Jag kan ge ett bättre svar efter försöken.

Fakta

Elitloppet

Elitloppet är världens största travlopp. Det har körts sedan 1952 och avgörs alltid den sista söndagen i maj på Solvalla i Stockholm. Världens bästa hästar bjuds då in för att göra upp i försök och final över sprinterdistansen 1 609 meter.

Artikeltaggar

EuropaSan MoteurSofia AronssonSolvallaStochampionatetStockholmTravV75

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare