Eldningsförbud införs i flera kommuner – brandrisken bedöms vara mycket hög

Publicerad:
Arkivbild. Foto: Jørn Bærheim

Klockan 12 på fredagen införs eldningsförbud i stora delar av Skaraborg. Anledningen är att brandrisken i skog och mark bedöms vara mycket hög.

Det varma och torra vädret har gjort att det är extremt torrt i skog och mark på flera håll i södra Sverige. Vid en titt på SMHI:s tiodygnsprognos finns det heller inget regn i sikte.

Mot den bakgrunden har Daniele Coen, vakthavande räddningschef på räddningstjänsten Skaraborg, skickat ut en rekommendation till samtliga kommuner i medlemsförbundet att införa eldningsförbud från och med fredag klockan 12.

Vid 15-tiden på torsdagen hade kommunstyrelserna i Lidköping, Vara, Grästorp, Essunga, Mariestad, Töreboda, Gullspång och Hjo återkommit till räddningstjänsten och berättat att man ämnar att följa rekommendationen.

– Jag kan inte tänka mig att någon kommun gör en annan bedömning, så jag räknar kallt med att samtliga kommuner ser till att eldningsförbud träder i kraft från klockan 12 i morgon, säger Henrik Svensson på räddningstjänsten.

Ola Jakobsson, vakthavande befäl på samhällsskydd mellersta Skaraborg (förbundet där bland andra Skara och Götene ingår), berättar att en liknande diskussion förts där.

– Vi brukar vara samspelta med räddningstjänsten Skaraborg, men jag vet faktiskt inte om det har fattats något beslut om att skicka ut en rekommendation till de kommuner som ingår i vårt förbund, säger han.

Men vid 17-tiden på torsdagen ändrades den informationen. Samhällsskydd mellersta Skaraborg meddelar att man valt att införa eldningsförbud i Skara, Götene, Falköping och Tidaholm.

Ett eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Du får alltså inte elda med varken kol, briketter, pinnar eller annat fast bränsle i skog och mark.

Förbudet gäller inte grillning eller matlagning vid iordningställda platser som är utformade så att risken för antändning och spridning är låg. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Artikeltaggar

FörsvarGrästorpGrillningLidköpingMat och dryckOla JakobssonSamhällsskyddSkaraborgSkogSMHI

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare