Uthyrning av elsparkcyklar delar Lidköpingsborna i två läger: ”Har folk inga ben?”

Publicerad:
Fler elsparkcyklar i Lidköpings stadskärna är att vänta – något som både hyllas och sågas av invånarna i staden. Foto: Tim Aro/TT

Redan i nästa vecka kan det vara möjligt att hyra elsparkcyklar i kommunen. Efter NLT:s artikel har kommentarerna gått varma på sociala medier.

”Om folk sköter sig är det väl en sak, men man vill ju inte se dem kastade likt fimparna på marken”, skriver Susan Ammervik på vår Facebooksida.

Företaget Swift scooters har slutit en överenskommelse med Lidköpings kommun om hur verksamheten runt elsparkcyklarna ska skötas. Företaget, som sedan ett år tillbaka även finns i Skövde, har sneglat på Lidköping som etableringsort och just nu behandlas en ansökan om att få använda offentlig plats i kommunen.

Platser som ansetts vara lämpliga platser för uthyrning är Folkets hus, Nya stadens torg och Resecentrum – något som NLT berättade om i tisdags.

Lidköpings kommun är dock medveten om att elsparkcyklarna inte endast är av godo. I andra kommuner har elsparkcyklarna kunnat slängas vind för våg utefter gator och vägar.

– Tydlig information om elsparkcyklarna kommer att läggas ut på kommunens hemsida. Nu är det upp till företaget att visa att det fungerar, har Denis Tomazic, samhällsplanerare i Lidköping med inriktning hållbara resor, tidigare sagt.

”Allmänt vett i trafiken”

På NLT:s Facebooksida har kommentarsfältet rörande nyheten om elsparkcyklarna fyllts med såväl positiva som negativa omdömen. Det är tydligt att åsikterna går isär och delar Lidköpingsborna i två läger.

"Mycket bra, perfekt att ta sig fram på. Använder det ofta när jag är i andra städer”, skriver Pernilla Adolfsson som får medhåll av Magnus Pettersson:

"Bra. Sedan är det väl upp till användarna att sköta parkering snyggt (dvs inte i Lidan) och allmänt vett och etikett i trafiken”.

Även Lasse Johansson välkomnar elsparkcyklar i Lidköping.

”Underbart, om det görs på rätt sätt. Använder såna vid besök i andra städer, mycket smidigt när man är på besök. Gillar hur man har gjort i Bergen tex. med p-zoner som dom enda ställena man kan avsluta hyran i och väl uppmärkta p-platser för dom”.

Robert Österholm ser både fördelar och nackdelar.

”Ett förträffligt fortskaffningsmedel när man ska ta sig en kortare sträcka lite snabbare. Har en själv som jag använder nu och då. Sen om det är optimalt att ha dom för uthyrning är jag inte helt säker på, problemet är ja att dom blir stående här och var på trottoarer och kan ju bli ett besvärligt hinder för synskadade och funktionshindrade”.

Snart kan du hyra elsparkcykel i Lidköping – här är platserna du kommer hitta dem på

”Katastrof och vansinne”

Samtidigt får Lidköpings kommun en känga av vissa invånare.

”Katastrof och vansinne. Har folk inga ben som dom kan gå med, det är ju känt sen länge att synskadade m.m har problem med detta. Sen skadar det heller inte att man rör på kroppen det finns ju forskning på att vi rör oss för lite”, tycker Helen Karlsson.

Jocke Johansson skriver så här:

”Jävla skit som kommer bli liggandes över allt (slängda) som i andra städer. Lägg pengar på något vettigt som alla har nytta utav”.

Peter Hall är orolig för skaderisken.

”Hur skall detta fungera utan att en del hamnar i älva. En hel del olyckor med armbrott och ingen akut. Många transporter till Skövde”, skriver han.

Se fler kommentarer här nedan:

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings kommunMedierNöje/KulturPeter HallSkövdeSociala nätverkSynskadorTrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare