I höstas efterlyste paret Carlander nya efterträdare till deras verksamhet på Närebo i Lidköping – och nu har det funnit personen som de eftersökt.
– Hon saknar inte idéer och visioner, vilket är väldigt bra, säger Carl Carlander.
Det är Grästorpsbon Wichudaporn Chaiyasaeng som är den som tar över verksamheten – något gårdsägarna Carl Gustav och Sonja Carlander är mycket nöjda över.
– Detta kommer bli bra. Det är trevligt att ha att göra med drivna människor. Sedan så är det skönt att det inte står tomt här, säger Carl och gör tummen upp.
2019 charmade Wichudaporn både svenska folket och juryn när hon deltog i TV4:s program Sveriges mästerkock, där hon till sist slutade på en andra plats.
Under onsdagen träffade NLT paret Carlander samt Wichudaporn på gården strax utanför Lidköping.
I den stora matsalen hänger numera blommor och mysbelysning.
– Jag vill ha lite växthuskänsla, säger hon.
Hur kommer det sig att du tar över här?
– När Carl ringde mig tänkte jag först: ”Nej, inte mer jobb!” – men han fortsatte ringa och ringa... Han sade att han hade ett jättefint ställe som skulle passa mig, och att han skulle bjuda mig på fika, skrattar Wichudaporn och fortsätter:
– Så kom jag hit och fastnade direkt. Det är det här som jag har drömt om – att få driva min egen restaurang på ett vackert ställe. Jag älskar vackra ställen, så jag tackade ja!
Hur känns det nu?
– Det är klart att man är lite nervös, inte för matens skull utan för att folk ska komma hit. Men det känns både kul och spännande.
Har du några förväntningar?
– Att det kommer massa folk som vill hälsa på oss, det vore jag väldigt tacksam för.
Har visioner
Tidigare i sin ungdom drev hon en restaurang i Thailand, men den här gången blir det med mer erfarenhet i bagaget.
Visionen är att öppna för besökare redan om två veckor. Hon påpekar dock att det finns mycket kvar att göra.
– Jag hoppas verkligen att vi kommer hinna få alkoholtillstånd och att vi kan servera en trerättersmeny på kvällarna, det är planen och idén som jag har just nu. Men vi får nog börja med lunch och fika.
Då blir det ingen semester i år då?
– Nej, inte i år. Jag tänker jobba riktigt hårt i fem till tio år till, sedan tar jag pension, skrattar hon.
”Roligt tillsammans”
Den största utmaningen är att få tag i personal. Wichudaporn menar att hon och hennes make inte klarar av att bedriva verksamheten själva.
– Jag vill ha personer som jag kan lita på, och som man kan ha roligt tillsammans med. Kemin måste fungera annars blir det kaos.